SVT-profiler rasar mot gubbväldet

TV

Bara män har lett ”Allsång på Skansen”

1 av 7 | Foto: ”Det finns jättemånga duktiga kvinnliga programledare. Uppenbarligen har SVT sett något i mig de gillade”, säger Måns Zelmerlöw.

En man – igen.

Efter nyheten om att Måns Zelmerlöw tar över ”Allsång på Skansen” rasar SVT-profilerna mot kanalens val.

– Hade Måns varit en tjej hade det varit toppen, säger programledaren Anne Lundberg.

Sven Lilja, Egon Kjerrman, Bosse Larsson, Lasse Berghagen och Anders Lundin – och i går kunde Nöjesbladet avslöja att 24-åringen Måns Zelmerlöw tar över ”Allsång på Skansen” i sommar.

Många av de stora SVT-profilerna tycker att han är som klippt och skuren för uppdraget – men man hade gärna sett en kvinna i rollen. Det finns en stor frustration över att de stora nöjesskeppen alltid axlas av män.

– Hade Måns varit tjej hade det varit toppen, men nu är han inte det. Det har aldrig varit en kvinnlig programledare för ”Allsång på Skansen”. Men Måns blir perfekt, han har gjort en del programledaruppdrag och framför allt har han sången, säger programledaren för ”Antikrundan”, Anne Lundberg.

Belinda Olsson, som leder ”Debatt”, håller med:

Luuk, Kronér, Skavlan. Det är mycket män på SVT. Sedan kan man tycka att Måns Zelmerlöw föddes till att göra ”Allsång på Skansen”. Men i väldigt många fall tycker jag att det är för lite tjejer. Det finns en linje hos SVT att man väljer män och det är tråkigt att det är så, säger hon.

”En sorglig historia”

Även SVT-profilen Pe rnilla Månsson Colt sluter upp. Hon hyllar Zelmerlöw men riktar kritik mot systemet.

– Det är en sorglig historia varför det hela tiden är män som leder de stora underhållningsprogrammen. Jag vet inte om det beror på oss tjejer, att vi inte kan se oss som stora och folkkära, att vi inte törs axla de rollerna, eller om det är tv-ledningen som är seg, säger Pernilla Månsson Colt.

Många tycker att L otta Engberg, som leder ”Bingolotto” och ”Lotta på Liseberg” i TV4, skulle ha blivit tillfrågad.

”Bara varit gubbar”

Foto: Lotta Engberg.

Jag hade kunnat se Lotta på Skansen, hon hade varit en klockren kandidat. Men i detta läge blir det jättebra med Måns, säger Lasse Kronér.

– Lotta Engberg lyckas på Liseberg. Det finns ju alternativ, men Måns Zelmerlöw är ett bra val. Men jag skulle uppskatta om det kom in fler tjejer i nöjesprogrammen, säger Ingvar Oldsberg.

Bosse Larsson, som ledde ”Allsång på Skansen” från 1974 till 1993, hade också gärna sett Lotta Engberg i rollen.

– Det var lite synd att det inte var en tjej som tog över. Det har ju bara varit gubbar. Hade jag fått välja hade jag valt Lotta Engberg, säger han.

”Tjejer på scenen”

Gunilla Nilars är exekutiv producent för ”Allsång på Skansen”:

– Måns motsvarade de krav vi ställde på en platsannons. Programledaren har inte hela rollen på scenen. Det hoppas jag vi kan kompensera på annat sätt, med tjejer på scenen, säger hon.

Nöjesbladet har sökt Lotta Engberg för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM