Äntligen på Skansen – tack vare Gunde

Av: Martin Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Måns Zelmerlöw trodde karriären skulle sluta med ”Idol” – tills Svan stukade sin fot i ”Let’s dance”

Toppen på karriären TOPPEN PÅ KARRIÄREN Måns Zelmerlöw tar över som programledare för ”Allsång på Skansen” efter Anders Lundin. Ett karriärssteg som började med Gunde Svans stukade fot.
Foto: Foto: PETER WIXTRÖM
Toppen på karriären TOPPEN PÅ KARRIÄREN Måns Zelmerlöw tar över som programledare för ”Allsång på Skansen” efter Anders Lundin. Ett karriärssteg som började med Gunde Svans stukade fot.

Han står inför sin största utmaning hittills – att leda ”Allsång på Skansen” i SVT.

Vem Måns Zelmerlöw tackar?

Gunde Svan.

Gunde Svan.

Allt började egentligen med en stukad fot.

Inga skivbolag var intresserade av Måns Zelmerlöw, 24, efter att han slutat femma i ”Idol” i TV4 2005.

– Det var helt tyst och det förstår jag med tanke på hur kass jag var. Efter ”Idol” trodde jag att jag skulle behöva sitta i skolbänken igen. Tyvärr är jag inte säker på att det hade blivit något inom musik och det hade varit väldigt tråkigt, då hade jag inte mått speciellt bra, säger han.

Men så kom samtalet från TV4.

Gunde Svan, 49, hade stukat foten i ”Let’s dance”.

”Det var helt galet”

Efter att ha tackat nej två gånger övertalades Måns Zelmerlöw till slut – och gick sen och vann. Därefter satte karriären fart ordentligt.

– Att vi sitter här i dag beror väldigt mycket på Gundes stukade fot och en oerhörd stor nypa tur, säger Måns Zelmerlöw där han sitter på restaurang Solliden med utsikt över ”Allsång på Skansen”-scenen.

Dessutom trodde han att han sumpat det.

– Det var helt galet när jag fick en förfrågan efter hela sommarens kalabalik, jag trodde det var kört, säger Måns Zelmerlöw, 24, om när han i en intervju med Nöjesbladet mitt under aktuell säsong med Anders Lundin, 52, avslöjade att SVT frågat om han vill leda programmet.

Trots att han har varit både artist och programledare i Melodifestivalen säger han att det är först nu han kan slappna av.

Har hittat balansen

– Jag har bara känt att jag stressat framåt och velat uppåt. Det här är första gången jag känt att jag är på en bra plats och att jag mår väldigt bra i det och har en bra balans mellan jobb och fritid.

Samtidigt är han orolig för vad som ska komma sen.

– Hela min karriär har ju gått så fort. Det är klart att jag ställer mig frågan vad finns det att göra efter det här? Men då insåg jag att jag har väldigt många andra drömmar.

Som?

– Som film, skriva mer musik och att få ut min musik internationellt och att också skriva låtar till andra internationella artister.

Varför film?

– Det är nog att jag aldrig har gjort det och att det skulle vara otroligt kul att testa på. Därmed inte sagt att jag tror att jag är bra, jag tror att jag kanske är rätt dålig på det.

Vad skulle du spela?

– Hamilton (skratt). Det hade varit kul att spela en roll helt olik mig, att vara badguy och se om jag hade fixat det.

Du är inte rädd för ett bakslag?

– Jo, den största rädslan är ju att man inte ska få fortsätta med allt det man gör nu. Det har gått väldigt fort uppåt och det kan gå lika snabbt neråt men jag ska göra allt jag kan för att det inte ska bli så, men det är inte upp till mig tyvärr.

Vem är det upp till?

– Svenska folket.

Publicerad: