”Patrick Melrose” är den perfekta krocken mellan knivskarp humor och bottenlös svärta

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Benedict Cumberbatch i ”Patrick Melrose”.
Foto: HBO Nordic.
Benedict Cumberbatch i ”Patrick Melrose”.

TV-RECENSION Benedict Cumberbatch är sensationell som heroinberoende brittisk aristokrat i ”Patrick Melrose”. En serie lika rolig som djupt tragisk.


Patrick Melrose

HBO Nordic

Del 1
Av David Nicholls, med bl a Benedict Cumberbatch, Jennifer Jason Leigh, Hugo Weaving, Anna Madeley, Allison Williams och Blythe Danner.


MINISERIE Ett avsnitt är på tok för lite. Jag måste se mer.
Dels för att det är svårt att sätta ett tillförligt betyg efter att bara ha sett den första delen, av fem, av den här tragikomiska miniserien baserad på Edward St Aubyns delvis självbiografiska böcker om Patrick Melrose.
Dels för att det enda avsnitt jag har fått förhandstitta på gav en sådan magnifik mersmak.
Edward Bergers regi är slående stilig, replikerna en underbar blandning av typisk brittisk syrlighet och lika typisk brittisk artighet, och Benedict Cumberbatch är sensationell – rolig, spydig och djupt trasig – som den urspårade brittiske aristokraten. En man som föddes in i en rik men fruktansvärt dysfunktionell familj, växte upp med socialt snobberi i en känslomässigt stukad överklasskultur, och nu som vuxen är ett öppet, självmordsbenäget sår. Insmort med heroin, sprit och quaaludes.
När vi först träffar honom är året 1982, och han tar emot sin pappas dödsbesked med ett leende på läpparna. Han är hög som ett hus, och befinner sig i ungefär samma tillstånd under större delen av första avsnittet, som utspelar sig i New York, dit han åker för att hämta sin pappas aska.
Vidden av hans föräldrars vederstyggliga föräldraskap – Davids (Hugo Weaving) grymhet och Eleanors (Jennifer Jason Leigh) ryggradslöshet – hintas det bara om i korta tillbakablickar (där en ung Patrick spelas av Sebastian Maltz), men kommer att avslöjas i nästa kapitel, som ska ta oss med tillbaka till Patricks barndom på 60-talet.

Avsnitt tre, fyra och fem lär sedan handla om avvänjning, barnuppfostran, äktenskap och vuxenliv, och om att, slutligen, göra upp med det förflutna, få bukt med demonerna, och överleva.
Jag ser fram emot att se resten av den här åtminstone inledningsvis perfekta, grandiost välspelade krocken mellan knivskarp humor och bottenlös svärta.


”Patrick Melrose” har premiär på HBO Nordic den 14 maj.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE