”Kritiken är slapp och okunnig”

Publicerad 2015-10-12

Adam Pålsson sågar kritiken mot ”Boys”: Man kan inte recensera en varmkorv och säga ”Det här smakar inte alls hamburgare”

”Boys” har sågats rejält på förhand.

Nu slår Adam Pålsson tillbaka mot kritiken.

– Jag bryr mig inte om en ängslig kritiker, säger Adam Pålsson.

Tv-serien ”Boys” har premiär på SVT Play i dag. Den handlar om de två identitetssökande Södermalmkillarna Victor och Leo, som spelas av Adam Pålsson, 27, och Armand Mirpour, 27, och har sågats av kritikerna på förhand.

– För mig kännetecknas god kritik av att försöka förstå intentionen med verket och bedöma hur upphovsmannen har lyckats med intentionen. Man kan inte recensera en varmkorv och säga ”Det här smakar inte alls hamburgare”. Det är slapp och okunnig kritik, säger Adam Pålsson.

Menar du att det känns som att den kritiseras utifrån att det skulle vara en dramaserie?

– Ja, det kan jag känna väldigt tydligt. Det kanske krävs ett sinne får humor och ett mått av självdistans för att kunna se att det är roligt. För det är inte John Cleese. Det är inga röda näsor. Det är inte roligt på det sättet. Det är ganska subtilt och varmt, säger han.

”Inga likheter med Girls”

Många recensenter har jämfört ”Boys” med Lena Dunhams tv-serie ”Girls”. Serierna innehåller flera liknande scener. Ett exempel är att huvudkaraktärerna upplever känslosamma stunder med sina kompisar i badkaret i både ”Boys” och ”Girls”.

– Tittar man på serien förstår man att den inte har någonting med ”Girls” att göra. Det är bara namnet. Det finns inga jämförelser i övrigt. Inte i format, stilgrepp, tematik, säger Adam Pålsson.

Men det kan ju inte komma som en blixt från klar himmel att den jämförs med ”Girls”?

– Det är ingenting som chockerar mig. Jag chockeras inte av någonting. ”Girls” är en fantastisk tv-serie. Punkt. ”Boys” är också jättebra. Men det finns inga likheter. Titta på hela serien så kommer du se att den står på egen solid grund, säger han.

Kritiserats för att vara vit medelklass

Adam Pålsson berättar att serien kritiserats för att vara vit medelklass.

– Det är ett befängt påstående. Jag är visserligen vit och har en medelklassbakgrund. Men Armand, som spelar andra huvudrollen, kom som flykting från Iran som liten med en ensamstående mamma. Han har definitivt inte medelklassbakgrund, säger han.

Men han låter sig inte slås ner av kritiken.

– Det viktiga är vad publiken tycker. Jag bryr mig inte om en ängslig kritiker på Dagens Nyheter eller Nöjesguiden. Jag vet ju vad vi har gjort. Jag vet att det är bra, säger Adam Pålsson.

De två första avsnitten av ”Boys” kan ses på SVT Play.

ANNONS