Familjehemligeter och intrigerande i tjusigt kostymdrama

Så bra är ”Downton Abbey”-skaparens ”Belgravia”

”Belgravia”.
”Belgravia”.

TV-RECENSION Det är ingen ny ”Downton Abbey”. Men Julian Fellowes kan sin genre, och sett till sina egna meriter är ”Belgravia” ett tjusigt och välgjort kostymdrama, med sorgkant.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Belgravia

SVT
Säsong 1
Av Julian Fellowes, med bl a Tamsin Greig, Philip Glenister, Harriet Walter, Tom Wilkinson, Saskia Reeves, Paul Ritter, Richard Goulding, Alice Eve, Adam James, Ella Purnell, Jack Bardoe.


KOSTYMDRAMA ”Downton Abbey”-skaparen Julian Fellowes ”Belgravia” – som SVT av någon anledning har dröjt ett helt år med att visa – tar sin början i Bryssel 1815, som en romans i krigstider.
En ung aristokratisk man från en av Englands rikaste familjer har förälskat sig i en kvinna från medelklassen, och bjuder skandalöst nog in henne och hennes föräldrar till sin mosters bal.
Strax därefter dör mannen under slaget vid Waterloo. Och inte långt efter det dör även kvinnan.
Men i ett samhälle där allt kretsar kring klass och anseende, får den korta relationen konsekvenser, och när handlingen tar vid i London ungefär 25 år senare, i den nya, förnäma stadsdelen Belgravia, står i stället två mogna kvinnor i centrum, i ett bitvis vemodigt drama om sorg, moderskap, minnen, familjehemligheter och sociala hämningar.

Den ena är den unga kvinnans mamma Anne Trenchard (Tamsin Greig), som nu är nyrik tack vare sin mans (Philip Glenister) affärer, men har tunga hemligheter som gör henne till en ängslig själ.
Den andra är den unge mannens mamma Caroline Bellasis (Harriet Walter), grevinnan av Brockenhurst, som kommer från den äldsta sortens pengar men nu står utan en bröstarvinge. Vilket betyder att hennes och maken Peregrines (Tom Wilkinson) ansenliga förmögenhet kommer att tillfalla Peregrines hopplösa yngre bror (James Fleet) – och sedermera broderns ränksmidande, girige son (Adam James).
Såvida inte någon annan lösning finns?
Runt dessa kvinnor figurerar ytterligare ett antal, flitigt intrigerande, karaktärer; bland annat Annes ynklige son (Richard Goulding) och dennes statusdesperata fru (Alice Eve), samt, såklart, ett par individer ur tjänstestaben som huserar en trappa ner.

Alla dessa rollfigurer har dock inte fått samma omsorg, och överlag kan den här serien inte riktigt bestämma sig för vilken ton den ska hålla. Men när den fokuserar på relationen mellan Anne och Caroline är den oftast lysande, och den som uppskattar ett tjusigt och välspelat kostymdrama där titlar, giftermål och eftermiddagste är ett slugt spel med enorma insatser, kan välja betydligt sämre.


”Belgravia” har premiär i SVT den 20 mars.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE