”Händelser vid vatten” på SVT – tv-serien är baserad på Kerstin Ekmans succébok

Publicerad 2023-01-19

”Händelser vid vatten” (SVT) har hyllats av kritiker och tittare.

Men vad ligger egentligen bakom succén?

”Händelser vid vatten” handlar om Annie och dottern Mia som gör en fasansfull upptäckt vid älvkanten nära byn Svartvattnet, där de finner två mördade turister i ett tält.

Dubbelmordet förblir olöst, och händelsen sätter djupa spår hos invånarna i byn. Men nästan 20 år efter de brutala morden framkommer nya sanningar när en man återvänder till det lilla samhället.

Och i själva verket bygger handlingen på ett verkligt brottsfall – som du kan läsa mer om här.

Pernilla August spelar rollen som ”Annie” i ”Händelser vid vatten”.

Svartvattnet – en påhittad by

I serien och i Kerstin Ekmans bok sker dubbelmordet utanför den jämtländska byn Svartvattnet. Orten existerar inte på riktigt utan är påhittad.

Svartvattnet påminner dock geografiskt om Valsjöbyn, där Kerstin Ekman, 89, bott i flera årtionden.

Kerstin Ekman.

Kerstin Ekmans succédeckare

Romanen ”Händelser vid vatten” av Kerstin Ekman, 89, gavs ut 1993 och har blivit något av en svensk klassiker. Boken prisades med nordiska rådets litteraturpris, Augustpriset och Svenska deckarakademins pris.

När kulturtidningen Biblioteket i fokus anordnade en omröstning om århundradets svenska böcker landade ”Händelser vid vatten” på plats 14.

Den utsågs också till den bästa svenska deckaren genom tiderna i Svenska dagbladet 2012.

Mamma Pernilla August och dotter Asta Kamma August spelar sin rollfigur fast med 20 års mellanrum i "Händelser vid vatten".

Försökt filmas – i 30 år

Boken har försökt filmatiseras i årtionden. På Cannesfestivalen 2013 presenterades till och med konkreta planer på en tv-serie med manus av Klas Östergren, fast det projektet blev aldrig slutfört.

Att det blir av nu istället handlar enligt Kerstin Ekman om manuset. Och det kommer från en danska, Maren Louise Käehne.

”Många har velat filmatisera den här berättelsen. Men jag har inte förut fått något bra manus. Så kom det som jag fick från Apple Tree Productions i Danmark. Så enkelt och så självklart var det. Dessutom ville de engagera Pernilla August och Rolf Lassgård i huvudrollerna. Kunde det bli bättre?”, skriver författaren i en skriftlig kommentar till TT.

Asta Kamma August, Magnus Krepper, Pernilla August och Rolf Lassgård medverkar i SVT-serien ”Händelser vid vatten”.

Rollista

Nu har boken filmatiserats och SVT har lyckats samla en stjärnspäckad cast. Bland de medverkande finns Pernilla August, Asta August, Alba August, Rolf Lassgård, Liv Mjönes, Sven Boräng och Magnus Krepper.

Regissören Mikael Marcimain.

Serien är regisserad av Mikael Marcimain, som tidigare gjort bland annat tv-serierna ”Jakten på en mördare” och ”Lasermannen” samt filmen ”Call girl”.

ANNONS