16 tv-serier som har premiär i januari

Så börjar serieåret 2020

Publicerad:
Uppdaterad:
”Kalifat”, ”Sex education” och ”The new pope”.
Foto: SVT/Netflix/HBO.
”Kalifat”, ”Sex education” och ”The new pope”.

TV

Stephen King, sci-fi-humor, en dansk Dracula, inte mindre än tre serier som kretsar kring religion – och mer sexutbildning från Netflix.

Här är 16 tv-serier du bör ha koll på i januari.

Foto: Netflix.
”Messiah”.

1. Messiah


Ny Netflix-serie som utspelar sig i Mellanöstern och USA, och spekulerar i hur den moderna världen skulle reagera på, och hantera, en Jesusliknande figur som plötsligt dyker upp och verkar kunna utföra mirakel. Michelle Monaghan spelar CIA-officeren Eva Geller, som nystar i vad mannen som kallas ”al-Masih” (Mehdi Dehbi) egentligen är för typ.
Netflix, 1 januari


Foto: Johan Paulin/C More/TV4.
”Hamilton”.

2. Hamilton


Stellan Skarsgård, Peter Haber, Stefan Sauk, Peter Stormare och Mikael Persbrandt har spelat honom tidigare. Nu tar norske Jakob Oftebro över rollen som Jan Guillous agent Carl Hamilton, som i C Mores och TV4:s storsatsning precis har kommit hem till Sverige efter många års utbildning i USA.
C More, 1 januari/TV4, 12 januari


Foto: Netflix.
”Dracula”.

3. Dracula


Ny miniserie i tre delar från ”Sherlock”-skaparna Mark Gatiss och Steven Moffat, efter Bram Stokers odödliga skräckroman ”Dracula”. Huvudrollen som den ökände greven och blodsugaren spelas av danske Claes Bang.
Netflix, 4 januari


Foto: TV4/C More.
”Deep water”.

4. Deep water


Dramathriller om tre kvinnor i Lake District, som har barn i ungefär samma åldrar och alla kämpar med att hålla huvudet ovanför vattenytan bland mörka hemligheter, familjekriser och dåliga beslut. Lite som en brittisk motsvarighet till ”Big little lies”, med bland andra Anna Friel.
C More/Sjuan, 7 januari


Foto: Netflix.
”AJ and the queen”.

5. AJ and the queen


Gillar du RuPauls stil? Då bör du kolla in den här komediserien, som han har skapat tillsammans med Michael Patrick King (”Sex and the city”). Om en dragqueen som reser runt i USA med sin 11-årige, föräldralöse sidekick AJ.
Netflix, 10 januari


Foto: Johan Paulin/SVT.
”Kalifat”.

6. Kalifat


Ny thriller från ”Innan vi dör”-duon Wilhelm Behrman och Niklas Rockström, med bland andra Aliette Opheim, Gizem Erdogan och Albin Grenholm. Temat: islamistisk radikalisering, svenska IS-resenärer och ett planerat terrordåd mot Sverige.
SVT, 12 januari


Foto: HBO.
”The outsider”.

7. The outsider


Australiensaren Ben Mendelsohn (”Bloodline”) spelar huvudrollen i den här miniserien från HBO, som bygger på Stephen Kings bok med samma namn, och följer utredningen av, och de mystiska omständigheterna kring, det fasansfulla mordet på en elvaårig pojke.
HBO Nordic, 13 januari


Foto: C More/TV4.
”Gold digger”.

8. Gold digger


Brittisk serie med Julia Ormond som en välbärgad kvinna i 60-årsåldern, som inleder ett förhållande med en betydligt yngre man (Ben Barnes). En man som hennes vuxna barn misstänker är en solochvårare – en gold digger.
C More, 16 januari


Foto: Netflix.
”Sex education”.

9. Sex education


Mikael Persbrandt återvänder i säsong två av Netflix både charmiga och roliga brittiska tonårsdramakomedi om hur nördiga Otis (Asa Butterfield), vars mamma (Gillian Anderson) är sexterapeut, gör oväntad social karriär som inofficiell sexrådgivare på sin skola.
Netflix, 17 januari


Foto: Johnny Wohlin/Viaplay.
”Box 21”.

10. Box 21


Viaplay ska göra fyra serier baserade på deckarduon Roslund & Hellströms böcker, och först ut är ”Box 21”. Den beskrivs som ”en explosiv historia om trafficking”, med två rumänska tjejer som lurats till Sverige med löften om bättre jobb i centrum. Leonard Terfelt är kriminalkommissarie Ewert Grens, och hans kollegor Mariana Hermansson, Sven Sundkvist och Tobias Nordwall spelas av Mimosa Willamo, Kristofer Kamiyasu och Simon J Berger.
Viaplay, 17 januari


Foto: Pim Hendriksen/Netflix.
”Ares”.

11. Ares


Nu har även Nederländerna fått sin första Netflix-serie. ”Ares” är ung psykologisk skräck om de två bästa vännerna Rosa och Jacob, som hänger sig åt ett hemligt, rikt och mäktigt studentsällskap i Amsterdam – men snart inser att de har gett sig in i något demoniskt, byggt på hemligheter ur landets förflutna.
Netflix, 17 januari


Foto: HBO.
”Avenue 5”.

12. Avenue 5


En ny HBO-komedi från ”Veep”-skaparen Armando Iannucci. Den här utspelar sig 40 år in i framtiden, ”där resor runt solsystemet inte längre är en sci-fi-fantasi utan en blomstrande multimiljonindustri”. Hugh Laurie gör huvudrollen som kapten på den lyxiga rymdkryssaren Avenue 5, som drabbas av tekniska svårigheter under en åttaveckorskryssning runt Saturnus.
HBO Nordic, 20 januari


Foto: HBO.
Larry David och Jon Hamm i ”Curb your enthusiasm”.

13. Curb your enthusiasm


Larry David är tillbaka som en skruvad, självupptagen, neurotisk och konfliktsökande version av sig själv, i en tionde säsong av cringekomedin som SVT brukade kalla för ”Simma lugnt, Larry!”. Så här lyder HBO:s beskrivning: Den här säsongen hamnar Larry i en serie besvärliga situationer som eskalerar, när han tar sig an ett stort projekt för att reta en ny motståndare – ett åtagande som visar sig vara mer komplicerat än han hade väntat sig.
HBO Nordic, 20 januari


Foto: HBO/Sky Atlantic/Canal+.
”The new pope”.

14. The new pope


2016 kom Paolo Sorrentinos häftiga ”The young pope”, med Jude Law som den förste amerikanske påven, Pius XIII. Nu kommer fortsättningen, där Law får sällskap av John Malkovich (som spelar titelns nya påve), Sharon Stone och Marilyn Manson.
C More, 26 januari


Foto: Netflix.
”The stranger”.

15. The stranger


Thrillermysterium baserat på Harlan Cobens ”Främlingen”, med Richard Armitage i huvudrollen som en man som får reda på en hemlighet av en mystisk främling, vilket får en förödande effekt på hans liv.
Netflix, 30 januari


Foto: Netflix.
”Ragnarök”.

16. Ragnarök


Inte så långt efter mysiga ”Home for christmas” kommer nästa norska Netflix-serie. Den här är skapad av dansken Adam Price (”Borgen”), utspelar sig på landsbygden, och har, som titeln skvallrar om, undergångstema. Tänk en blandning av uppväxtdrama och en modern, klimatkrisaktuell tolkning av nordisk mytologi. Med några av skådisarna från ”Skam” på rollistan.
Netflix, 31 januari


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE