Tv-serier

15 heta tv-serier som kommer i maj

Av: 

Karolina Fjellborg

”Catch-22”, ”What/if” och ”Chernobyl”.
”Catch-22”, ”What/if” och ”Chernobyl”.

TV

Vi har en tung seriemånad att se fram emot, med bland annat en suverän katastrofskildring, George Clooneys tv-comeback och otäcka experiment i Alperna.

1. Dead to me


Svart komediserie om sorg, vänskap och mörka hemligheter. Christina Applegate spelar den ganska ilskna änkan Jen, och Linda Cardellini den lite mjukare Judy, som har ett stort skelett i garderoben. En serie med massor av twistar, som är gjord för sträcktittning.
Netflix, 3 maj


2. Tuca & Bertie


Animerad serie av Lisa Hanawalt – som tidigare jobbat med "BoJack Horseman". Om vänskapen mellan två 30-åriga fågelkvinnor som bor i samma hyreshus. Tiffany Haddish och Ali Wong gör rösterna.
Netflix, 3 maj


3. State of the union


Kortkomedi i tio stycken tio minuter långa delar, skapad av Nick Hornby och regisserad av Stephen Frears. Rosamund Pike och Chris O'Dowd spelar ett par som en gång i veckan, strax före sin parterapi, träffas på en pub för att prata om sitt förhållande, och om vad det egentligen var som gick snett med det.
HBO Nordic, 7 maj

”State of the union”.

4. Chernobyl


En fruktansvärt tragisk, tung, otäck och verkligen jättebra miniserie om Tjernobylkatastrofen 1986, med bland andra Jared Harris, Stellan Skarsgård och Emily Watson. Fem avsnitt, mycket elegant regisserade av svenske Johan Renck. Missa inte!
HBO Nordic, 7 maj


5. The society


Ett nytt Netflixmysterium, skapat av Christopher Keyser, som var en av hjärnorna bakom 90-talsserien "Ensamma hemma". Serien beskrivs som en sorts modern "Flugornas herre", om hur en grupp tonåringar på något mystiskt vis blir förflyttade till en kopia av sin välbärgade New England-stad, och lämnas ensamma där utan några föräldrar eller andra vuxna.
Netflix, 10 maj

6. Curfew


Adam Brody, Billy Zane och Sean Bean gör några av rollerna i "Curfew". Någon sorts dystopisk action som hämtar inspiration från bland annat "The fast and the furious" och "Mad Max" – och enligt brittiska kritiker är fullständigt galen, men också kul. Upplägget:
Inom en snar framtid drabbas jorden av ett okänt och ostoppbart virus. För att skydda Storbritanniens befolkning införs en totalitär regering och utegångsförbud. Alla som fångas mellan kl 19.00 och 07.00 kommer att sättas i karantän, om inte värre. Serien fokuserar på några lyckosamma grupper som får chansen att tävla i ett olagligt 1000-kilometerslopp, där mållinjen bjuder på det ultimata priset – en fristad.
HBO Nordic, 15 maj


7. The Spanish princess


Vi har sett "The white queen" och "The white princess", och nu kommer nästa serie baserad på Philippa Gregory-böcker. I den här spelar Charlotte Hope, känd från bland annat "Game of thrones", 1500-talsdrottningen Katarina av Aragonien.
C More, 16 maj


8. Fleabag


Phoebe Waller-Bridge, som även ligger bakom ljuvliga "Killing Eve", har skapat och spelar huvudrollen i den här hyllade dramakomedin om en strulig ung kvinna i London. Nu kommer den andra och sista säsongen.
Amazon Prime Video, 17 maj


9. Catch-22


George Clooney gör sin första stora tv-roll sedan ”Cityakuten” i den här satiriska svarta komedin, som han även har varit med och producerat och regisserat. Serien utspelar sig under andra världskriget, och är baserad på Joseph Hellers "Moment 22" från 1961. Christopher Abbott spelar huvudrollen, och andra på rollistan är Kyle Chandler och Hugh Laurie.
C More, 20 maj


10. Years and years


Välrenommerade Russell T Davies senaste projekt är den här sexdelade serien, som beskrivs som "ett episkt drama som följer en familj under 15 år av instabil politisk, ekonomisk och teknologisk utveckling”. Med Emma Thompson och Rory Kinnear, bland andra.
HBO Nordic, 22 maj


11. Alex


Gillade du Dragomir Mrsic som hårdkokt snut i Viaplays "Alex" så pass på för säsong två, som börjar med att den korrupta, hårdhänta Alex Leko sitter inlåst i finkan, efter händelserna i den första säsongen. Även Maximilian Mrsic, Rakel Wärmländer, Anja Lundqvist och Helena af Sandeberg är med på rollistan.
Viaplay, 24 maj


12. What/if


En ny thrillerantologi från Netflix, som ska utforska vad som händer när anständiga människor börjar göra oacceptabla saker. Den första säsongen, med Renée Zellweger som frontfigur, handlar om hur ett nygift par med ekonomiska problem accepterar ett lukrativt men moraliskt tveksamt erbjudande från en tät och mäktig kvinna.
Netflix, 24 maj


13. Himmelsdalen


En psykologisk thrillerserie som utspelar sig på ett forskningslabb i Alperna, där man experimenterar på psykopater. Josefin Asplund ("Vikings") gör dubbla roller som enäggstvillingarna Siri och Helena, och "Stranger things"-skådisen Matthew Modine spelar direktör för anläggningen. Visas även i TV4, med start i augusti.
C More, 30 maj

”Himmelsdalen”.

14. Good omens


Efter "American gods" satsar Amazon på mer Neil Gaiman-baserad fantasy, fast av det lite mer komiska slaget. I"Good omens" gör David Tennant och Michael Sheen huvudrollerna som en demon respektive en ängel, som blir otippade vänner och försöker förhindra jordens undergång.
Amazon Prime Video, 31 maj


15. When they see us


Drama om det ökända Central Park-fallet, då fem mörkhyade unga män från Harlem blev oskyldigt dömda för en brutal våldtäkt. Serien, som består av fyra delar, tar sin början 1989, och spänner över 25 år, fram till männens frigivning 2002 och beslutet om skadestånd 2014.
Netflix, 31 maj


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS EXTERN LÄNK

20% på nästan allt för alla club Lyko medlemmar! Gå med i klubben & handla här

Lyko SE


Publisert:

LÄS VIDARE

Årets tio bästa tv-serier

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-serier

Netflix

Stellan Skarsgård

HBO Nordic

C More