Rolig men lite tjatig historisk komedi som avnjuts bäst i små doser

Elle Fanning i ”The great”.
Elle Fanning i ”The great”.

TV-RECENSION Katarina den Stora får ”The favourite”-behandlingen i ”The great”. En historisk komedi av en av manusförfattarna bakom Yorgos Lanthimos hyllade och skruvade kostymfilm.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
The great

HBO Nordic
Del 1-3
Av Tony McNamara, med bl a Elle Fanning, Nicholas Hoult, Phoebe Fox, Gwilym Lee, Louis Hynes, Adam Godley.


HISTORISK KOMEDI Bara ett drygt halvår efter att HBO släppte miniserien ”Catherine the Great”, med Helen Mirren i titelrollen, kommer Hulus ”The great”, med Elle Fanning som en yngre version av den ryska kejsarinnan Katarina II.
Angreppssättet skiljer sig dock markant, då Tony McNamara – en av manusförfattarna bakom Yorgos Lanthimos fantastiska, svart komiska kostymfilm ”The favourite” – här berättar en bara ”emellanåt sann” historia, som kraftigt komprimerar händelseförloppet och framför allt satsar på att göra anakronistiskt klingande, cynisk humor av absurditeterna i det ryska hovet. (Och av den mänskliga naturen i största allmänhet.) Looken är klassiskt, svulstigt kostymdrama, men tonen och mycket av dialogen och mentaliteten är modern.

Serien tar sin början 1761, då den naiva Katarina anländer till Ryssland från Tyskland, med hopp om ett lyckligt äktenskap med kejsaren Peter. Men Peter (Nicholas Hoult) är en vidrig typ – hänsynslös, barnslig, driftstyrd och narcissistisk – och hans brutala Ryssland (som ligger i krig med Sverige) har så att säga gott om plats för förbättring.
Katarina, som tänker i mer socialt progressiva banor, börjar, med hjälp av några förtrogna, intrigera för att röja sin make ur vägen och själv ta över makten.
Nivån på humorn svajar en aning; ibland är den smart och satirisk, ibland snarare burlesk, och vid den oundvikliga jämförelsen med ”The favourite”, ter sig ”The great” som den svagare parten. (Även ”Dickinson” från Apple TV+ är en relevant serie att nämna i sammanhanget.) Och framför allt är det här en serie som gör sig bättre i små doser än som strecktittning, då överdådet, sexet, det galna maktmissbruket och det moraliska förfallet lätt blir smått tröttsamt, nästan lite gimmickaktigt, i längden.
Men skådespeleriet är bra (framför allt Hoult, som även var med i ”The favourite”, är väldigt rolig) och manuset både rappt och relevant.


”The great” har premiär på HBO Nordic den 16 maj.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE