Julen 2020

Julen i SVT – här är höjdpunkterna

Julkandern • Carola • Jerry Williams • Stjärnorna på slottet

Av: 

Karolina Fjellborg

TV

Nu har SVT presenterat sitt dignande julbord, och förutom klassikerna blir det bland annat artister som tolkar dikter, en ny serie från Jonas Gardell, en snaskig brittisk skandal och revolutionerande 68-anda.

Här är tio utvalda godsaker att unna sig till jul och nyår.

1. Julkalendern: Storm på lugna gatan
Den 1:a december måste förstås alla, barn som vuxna, kolla in julkalendern och ha åsikter. Finns det snö? Är den mysig? Bör någon rasa?

I år heter den alltså "Storm på lugna gatan" och handlar om familjen Storm som flyttar från storstan till småstaden Järnkroken, där det varje år hålls en julkamp innehållande grenarna bästa julfoten, bästa pepparkakshuset, bästa julpyntet och ett tomtelopp. En kamp som i år hotas av en julsabotör.

Lena Philipsson spelar "Järnkrokens egen järnlady Lussan Silverhielm" och övriga roller spelas av bland andra Cecilia Forss, Henrik Johansson, Adrian Macéus, Maja Söderström, Lena Philipsson, Johan Rheborg, Linus Wahlgren, Shima Niavarani, Sofia Ledarp och Ulla Skoog.
1 decembe

Årets julkalender, ”Storm på lugna gatan”, på SVT.

Foto: SVT.


2. A very English scandal
Kritikerkramad brittisk verklighetsbaserad miniserie med Hugh Grant och Ben Whishaw. Den utspelar sig på 60- och 70-talen och handlar om skandalen som sänkte partiledaren Jeremy Thorpe, som fick lämna sin post och ställdes inför rätta i en härva innefattande homosexualitet och en mordkomplott.
16 december
 
 
3. Barnmorskan i East End – julspecia
Den som vill ha en rejäl kopp sentimentalitet till sitt julgodis kan alltid lita på den årliga julspecialen av "Barnmorskan i East End". Den här gången utspelar sig handlingen 1963, då vintern är den strängaste på 300 år och barnmorskorna och nunnorna tvingas slåss mot snö, is, strömavbrott och frusna elledningar, samtidigt som de tar hand om sina patienter.
21 december
 
 

Carola bjuder upp till allsång i ”Jul med Carola”.

Foto: CAROLINA BYRMO

4. Jul med Carola
Carola är ändå Carola. Så det är klart man vill vara med när hon bjuder in till en stämningsfull julkonsert där hon sjunger de stora, klassiska julsångerna. Det ska tydligen bli allsång också.
22 december
 
 
6. Systrar 1968
Lovande dramaserie i tre delar, med Mikaela Knapp, Anna Åström och Maja Rung i 60-talsstyling. Serien utspelar sig alltså under det omvälvande sena 60-talet, och börjar med att den unga arbetarklasstjejen Karin, som precis har gått ut journalisthögskolan men bommar drömjobbet, får nöja sig med ett sommarvik på en lokaltidning i Ystad. Där hyr hon ett rum i en stor villa hos en framstående familj, och blir vän med den jämngamla dottern Ingela, och snart ansluter även Karins väninna Lottie, som precis har debuterat som konstnär.
25 december
 
 

Jerry Williams.

6. Jerry Williams
Nyproducerad dokumentär där SVT minns den älskade rockliraren Jerry Williams, som gick bort i mars. Vännen Ulf Bengtsson, musikerkollegan och producenten Ola Håkansson och fler ”berättar om den Jerry Williams de kände”.
25 december
 
 
7. Helt lyriskt
Här har vi en ny variant på det väl beprövade kändisar tolkar-upplägget. I varje program av "Helt lyriskt" framför två artister två helt nya låtar med texter av Sveriges mest framstående diktare. Dikterna "kläs i helt ny kostym, när artisterna tolkar och gör dem till sina, med egna, moderna arrangemang" och Fredrik Lindström är med som ciceron, som berättar om saker som Strindbergs maniska faser, Karin Boyes kamp med sin bisexualitet och Nils Ferlins fallenhet för slagsmål. Bland artisterna som är med finns Uno Svenningsson, Lisa Nilsson, Little Jinder, Molly Sandén, Tommy Körberg, Lill Lindfors, Annika Norlin och Ola Salo.
26 december
 
 
8. Sjukt oklar
Ny humorserie i åtta avsnitt. En situationskomedi med Clara Henry som en livskrisande 24-åring som hoppade av gymnasiet i trean och gav sig ut och backpackade i flera år, men nu bestämmer sig för att fejka ett liv som 16-åring och slutligen ta studenten.
28 december
 
 
9. Stjärnorna på slottet
Den här tiden på året ska det ätas mat och pratas liv och karriär i "Stjärnorna på slottet", det är sedan gammalt. Och i år är det Lena Söderblom, Kajsa Ernst, Sven Melander, Alexander Karim och Camilla Läckberg som ska umgås och delta i mer eller mindre krystade aktiviteter.
29 december
 
 
10. De dagar som blommorna blommar
Vännerna Erik, Mikael och Benny växer upp tillsammans som grannar i ett kedjehusområde utanför Stockholm på 1970-talet. Deras familjer umgås som grannar gör, men bakom fasaderna döljer sig smärta, sorg och saknad. 'De dagar som blommorna blommar' är en berättelse om förlust. Och om överlevnad.”

Så lyder beskrivningen för Jonas Gardells och Simon Kaijsers nya miniserie, som ser otroligt lovande ut och har Rasmus Luthander, Eva Röse, Anja Lundqvist, Johan Rheborg, Ulf Friberg, Rebecka Hemse, Jacob Ericksson, Magnus Krepper och Torkel Petersson på rollistan.
1 januari


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte alla klipp: 50% rabatt på presenter varje dag hos Cervera!

Cervera


Publisert:

LÄS VIDARE

Därför kollapsade ”Morgonstudions” sändning i SVT: ”Det var lätt åtgärdat”

ÄMNEN I ARTIKELN

Julen 2020

Jul

SVT, Sveriges Television

Stjärnorna på slottet

Julkalendern

Jerry Williams

Carola Häggkvist