TV

SVT stäms på kvarts miljon

avLotta Glimstedt

Anna Wahlgren rasar efter Rickard Olssons påhopp

Rickard Olssons kommentar i programmet ”Vem vet mest?” blev för mycket.

Nu stämmer författaren Anna Wahlgren SVT på 250 000 kronor, enligt en anmälan till justitiekanslern.

Foto: Foto: Carl-Johan Söder/SVT, DAN HANSSON/SCANPIX
Programledaren Rickard Olsson och författaren Anna Wahlgren hamnade i bråk efter Olssons uttalande i SVT-programmet ”Vem vet mest?”. ”Vi talar ärekränkningsbrott”, skriver Anna Wahlgren på sin hemsida. Nu har hon stämt SVT på 250 000 kronor.

Bråket mellan författaren Anna Wahlgren, 67, och SVT tog sin början den åttonde februari i frågesportprogrammet ”Vem vet mest?”.

Programledaren Rickard Olsson ställde frågan: Vilken Wahlgren är känd för sina barnuppfostransråd och står bakom ”sova hela natten-kuren”?

– Anna, svarade den tävlande, varpå Olsson svarade:

– Ja, Anna är det ju som förstört så många barn. Ja, stackare.

Kommentaren uppskattades inte av författaren och nu stämmer Anna Wahlgren SVT på 250 000 kronor, enligt en anmälan till justitiekanslern.

Har inte bett om ursäkt

När Nöjesbladet når Wahlgren vill hon inte kommentera stämningsansökan. I stället hänvisar hon till den krönika som hon har publicerat på sin hemsida:

– Uttalandet i ”Vem vet mest” var droppen som fick bägaren att rinna över. Frågeprogram är populära. Rickard Olsson är populär. Halva Sverige ”vet” nu att AW (Anna Wahlgren, reds anm.) är hon som förstört så många barn. Flinet sanktionerar bara ”faktum”. Det blir en skojsig etikett. Den är inte skojsig för mig. Vi talar ärekränkningsbrott, skriver Anna Wahlgren och fortsätter:

– Någon ursäkt har inte utgått. Rickard Olsson har inte hört av sig.

På SVT ser man allvarligt på stämningsansökan.

– Det här är väldigt tråkigt och allvarligt. Vi har haft möten om Anna Wahlgren och det som sagts om henne i programmet. Fast just nu kan vi inte göra något mer än att avvakta och invänta beslut från högre ort, säger Christian Wikander, ansvarig utgivare.

Rickard Olsson, programledare för ”Vem vet mest?”, är förvånad över Anna Wahlgrens reaktion.

– Jag tycker att 250 000 kronor för en förstulen kommentar i ett frågesportprogram är ett väldigt dyrt plåster. Det här är en hönsgård av en fjäder. Man kan fråga sig om brottet står i proportion till det straff som hon vill utmäta, säger han.

”Tråkig offentlighet”

Men om SVT fälls av justitiekanslern lovar Rickard Olsson att be Wahlgren om ursäkt.

– Samtidigt skulle det innebära att vi får en tråkig offentlighet där ingen kan säga någonting som någon någonstans skulle kunna bli upprörd av.