ZTV går i graven

TV

Ersätts med sportkanal – men finns kvar på nätet

Efter flera års dalande tittarsiffror läggs ZTV ned.

– Jag är inte förvånad, de sålde sin själ, säger före detta ZTV-profilen Mårten Andersson till Nöjesbladet.

Foto: Plantskola ”Det var en samling otroligt kreativa människor som arbetade där,” säger Mårten Andersson.

Efter 18 år i rutan tackar ZTV för sig.

Kanalen har brottats med ett stadigt tittartapp under flera år. Enligt branschtidningen Resumé såg endast 0,5 procent av tv-publiken mer än fem minuter på ZTV under maj månad. Nu har MTG beslutat sig för att släcka ner.

”Varumärket finns kvar”

ZTV:s plats i distributören Viasats utbud kommer på sikt ersättas av MTG:s nysatsning med sport- och faktakanalen TV10. Men MTG:s presschef Per Lorentz, tycker inte att det rör sig om en nedläggning.

– ZTV kommer att leva kvar, som varumärke och på nätet, säger han till Nöjesbladet.

Ungdomlig uppstickare

ZTV började sändas som egen kanal 1992 och blev snabbt en uppstickare i det svenska tv-utbudet. Programmen kretsade till största delen kring musik och musikvideor, men man gjorde också pratprogram som ”Knesset” och visade inköpta produktioner som ”The Simpsons” och ”Late show” med David Letterman. Genom åren förändrades kanalens profil gradvis för att anpassa sig till den föränderliga ungdomsmarknaden, men lyckades aldrig få något kommersiellt genomslag. 2006 flyttades mycket av kanalens utbud till TV6.

”Sålde sin själ”

Komikern och humorklubbsägaren Mårten Andersson började sin karriär på ZTV som programledare för flera program under senare halvan av 90-talet, och han är inte förvånad över beslutet.

– Nu tillhör jag ju kanske inte målgruppen längre, men jag kan inte minnas när jag tittade på ZTV senast. Kanalen har inte haft någon tydlig profil under senare år, säger han.

Men han minns sin egen tid på ZTV med värme.

– Det var asroligt! När jag jobbade där var det en kanal av ungdomar, för ungdomar och med en tydlig nöjesprofil. Men MTG förstörde den stämningen och sålde kanalens själ. Det gick från kreativt kaos till bara kaos.

Många började på ZTV

Mårten Andersson tycker inte man kan underskatta ZTV:s roll som plantskola.

– Allt jag kan om tv, lärde jag mig på ZTV. Det var en samling otroligt kreativa människor som jobbade där. Kristian Luuk, Henrik Schyffert, Erik Haag, Per Sinding-Larsen, Jonna Berg och Linda Skugge. Alla är ju i ledande positioner i dag. Det fanns verkligen en anda av att göra saker annorlunda, säger han.