Snuvade på halv miljon

Av: Niklas Strömberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Funktionshindrade skulle få Andreas Körslaget-vinst – TV4 tog tillbaka löftet

”Vi har fallerat” "VI HAR FALLERAT" Andreas Johnson skulle besöka de funktionshindrade och hans vinst skulle gå till dem men efter ett ”misstag” från produktionsbolaget blir det inga pengar.
Foto: Urban Andersson
”Vi har fallerat” "VI HAR FALLERAT" Andreas Johnson skulle besöka de funktionshindrade och hans vinst skulle gå till dem men efter ett ”misstag” från produktionsbolaget blir det inga pengar.

Kooperativet för intellektuellt funktionshindrade blev lovat Andreas Johnsons vinstpengar på en halv miljon kronor.

Sedan ändrade sig produktionsbolaget bakom ”Körslaget”.

– Det är solklart att vi fallerat, säger Pelle Porseryd, exekutiv producent på TV4.

Foto: Unitis
”Besvikna och ledsna” Många på kooperativet Unitis i Ljusdal gillar ”Körslaget”. När de fick veta att verksamheten skulle få 500 000 kronor blev de därför extra glada. Och besvikelsen blev extra djup. Verksamhetschefen Bosse Hed har röd tröja.

En måndag för två veckor sedan ringde telefonen på hantverkskooperativet Unitis i Ljusdal.

När verksamhetsledaren Bosse Hed svarade trodde han knappt sina öron.

En anställd på produktionsbolaget Meter förklarade att artisten Andreas Johnson, om han skulle vinna tävlingen ”Körslaget”, beslutat att skänka vinstpengarna på en halv miljon kronor till Unitis.

– Vi jobbar med människor med intellektuella funktionshinder. Många av dem gillar ”Körslaget” och de blev så klart jätteglada när de fick höra det här. Det utbröt någon sorts euforisk glädje, säger Bosse Hed.

Produktionsbolaget Meter lovade även att Andreas Johnson och ett tv-team skulle besöka kooperativet påföljande måndag för att spela in ett inslag.

Klädde upp sig

Men när Bosse Hed ringde upp Meter för att dubbelkolla den avtalade tiden fick han till svar att ”Andreas Johnson ändrat sig”.

Besöket uteblev. Så också erbjudandet om en halv miljon kronor.

– Folk hade kommit hit på morgonen. Klätt upp sig och tagit med sig kameror. De blev så klart väldigt besvikna och ledsna. I en veckas tid hade de sett fram emot att få sjunga tillsammans med Andreas och inte minst chansen att få hans vinstpengar, säger Bosse Hed.

Enlig ”Körslagets” exekutive producent Pelle Porseryd ska Andreas Johnson inte ha ”ändrat sig”. Det beklagliga misstaget beror, enligt honom, på den så kallade mänskliga faktorn.

– Det är väldigt olyckligt. Fel organisation kontaktades. Det blev ett missförstånd i kommunikationen, säger Pelle Porseryd.

Klandrar inte Andreas

Som en tröst ska Andreas Johnson nu besöka Hantverkskooperativet Unitis för en konsert.

På Unitis vill man betona att produktionsbolaget bär ansvaret.

– Ingen skugga får falla över kören eller Andreas. Vi gläds med att vinsten i ”Körslaget” gick till Ljusdal kommun.

– Men produktionen har inte skött det här snyggt.

Nöjesbladet har förgäves sökt Andreas Johnson för en kommentar.

Publicerad: