Naturens grymma kamp

Det stora äventyret

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

TV

Till minne av nyligen avlidne Arne Sucksdorff, visas hans första långfilm.

Ur två småpojkars synvinkel skildras i naturlyriska bilder relationen mellan natur, djur och människor, men också naturens grymma kamp på liv och död.

De två grabbarna spelas av en då tioårig skolpojke från Gävle, Anders Nohrborg, och av Sucksdorffs egen son Kjell.

Den skräckinjagande fiskaren Kvast-Emil gestaltas av Holger Stockman, ett godmodigt Stockholmsoriginal. Det var en komplicerad inspelning. Från början skulle ett lodjur ha haft en framträdande roll. Ett sådant införskaffades från Finland och isolerades på en ö vid Adelsnäs i närheten av Åtvidaberg. Men lodjuret visade sig svårhanterligt, nästan inga scener med det gick att använda.

Sedan drabbades regissören av hjärnhinneinflammation och tvingades till flera månaders sjukhusvistelse.

Under tiden omarbetade han historien; lodjurstemat sköts i bakgrunden och pojkarnas och de vuxnas förhållande till naturen hamnade i förgrunden.

När filmen, till sist, blev färdig, blev dock alla belåtna.

Den prisbelönades vid filmfestivaler i Cannes, Berlin, Montevideo och São Paulo. (1953)

SVT 1 15.25

9 millimeter

Svensk uppfostrande film där Paolo Roberto lovar sin flickvän att leva hederligt men dras in i nya brott. Ännu ett drama om brottslingen som bara ska göra en sista stor kupp innan han blir hederlig. Det är som om någon gett regissören och manusförfattaren en målarbok med kriminalfilmens mest vanliga scener, och sedan har de försökt färglägga dem Med Reuben Sallmander. (1996)

TV 4 21.00

Mannen som kunde tala med hästar

Robert Redford har tagit en bästsäljande bok med en spännande idé och en banal upplösning – och gjort en mycket bättre film. Han låter bilderna berätta, och sällan har den amerikanska naturen överväldigat som i de här scenerna från Montana.

Inledningen är dramatisk; en skickligt monterad bilolycka där en ung flicka och hennes häst skadas svårt. Filmen handlar om läkning och vägen tillbaka, inte bara för dem utan för flickans mamma och titelfiguren. Hon spelas fint av engelska Kristin Scott Thomas, medan Redford för första gången själv gör en roll i en film han regisserar.

Det handlar om kärlek, inte bara kärleken mellan människor. Hästens väg tillbaka är snyggt fångad, och hela filmen är en kärleksförklaring till naturen och ett liv nära den. I centrum står ett lantbrukarpar, spelat av Chris Cooper och Dianne Wiest, trygg matmor långt från de neurotiska New York-bor hon brukar göra.

Men det är inte så enkelt som att allt löser sig om man flyttar till en bondgård. De gästande storstadsborna har något som lockar, hos Redfords rollfigur finns sårskorpor från gamla drömmar och besvikelser. Snyggt vald countrymusik också. (The Horse whisperer, 1998)

TV 3 21.00

Sjätte sinnet

Bruce Willis spelar barnpsykiater som efter en traumatisk händelse träffar ung pojke som ser döda människor. Haley Joel Osment som den unge ledsne grabben. (The Sixth sense, 1999)

Canal+ 21.50

Publicerad: