De ska hitta sina svenska rötter

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Här är deltagarna i ”Allt för Sverige

Foto: Foto: Lina Boström Einarsson

Första säsongen av SVT:s ”Allt för Sverige” med ­Anders Lundin blev en ­tittarsuccé.

Nu har tio nya svensk­ättade amerikaner som ­söker sina svenska rötter just landat i Sverige. Allt från en gammal elitsoldat till en kvinnlig långtradarchaffis.

Nöjesbladet har träffat ­alla tio.

Nästan 1,5 miljoner svenskar såg finalprogrammet, där pastor Brian Gerard vann en träff med sina svenska släktingar.

Skådis och pilot

Nu pågår inspelningen av den andra säsongen, inledningsvis i norra Sverige.

Bland den andra säsongens deltagare finns en före detta helikopterpilot, en skådespelare, en sångerska och en långtradarchaufför.

Nöjesbladet mötte dem på Arlanda och frågade om allt från varför de ställer upp, till vilka svenska kändisar de känner igen.

Här är deltagarna

Thure Gustafson, 48, finansiell ­rådgivare, Atlanta

– Min farfar kom till USA samtidigt som Titanic sjönk, i april 1912. Jag vill att mina döttrar, som är 11 och 15, ska få veta mer om familjens bakgrund.

Tre kända svenskar?

Jesper Parnevik. Alfred ­Nobel. Kung Carl. Tidigt på 1970-talet såg jag honom i Chicagos konserthus på någon slags tillställning. Och så massor av ishockeyspelare, men jag kommer inte ihåg namnen på dem.

Debra Sisneros ­Sutherland, 32, hemmafru, Minnesota

– Kvinnan jag var surrogotmamma åt och födde två nu 6-åriga tvillingar till, har också svensk bakgrund och tipsade mig om programmet. Jag vet inget om svensk kultur, jag vill att hela familjen – man och två döttrar, 3 och 10 år, ska få veta mer.

Tre kända svenskar?

– Bjorn, tennisspelaren. Jag vet ni har en kung. Och så han (Alexander Skarsgård) som spelar Eric, vampyren som är så makalöst snygg i tv-serien ”True blood”.

Matthew Lidfors ­Robinson, 34, skåde­spelare, Chicago

– Jag är här för att träffa kvinnor. Gärna vackra och smarta svenskar, en läkare, kanske? (skratt)

Tre kända svenskar?

– Jussi Björling, Greta Garbo och Olof Palme. Alla på min ­skola kände till den svenska statsministern som blev mördad och Hollywoodskådespelaren Paul Newman hade pluggat där när de var unga.

Vernon Neil Ferguson, 42, anställd i livsmedelsbutik, Roaboke, Virginia

– Jag vill vara med för att hedra min mormor som kom från Hälsingland. I min släkt var det viktigt att verkligen bli amerikaner, så vi fick aldrig riktigt veta varför vi skulle äta köttbullar och knäckebröd.

Tre kända svenskar?

– Prinsessan Victoria. Och så författarna Astrid Lindgren och Selma Lagerlöf, jag har läst både Pippi Långstrump och Nils Holgersson.

Kelsey Stiles, 24, ­förvaltare, San ­Francisco

– Min syster och jag försökte komma med båda två, det var ju två systrar i förra ­säsongen. Nu blev det bara jag. Jag har haft ett tufft år, förlorat både min mormor och pappa på kort tid. Så min ­familj behöver det här, att det går bra för mig i programmet.

Tre kända svenskar?

– Snygge Eric i ”True blood”, även fast jag inte ser programmet. ABBA, jag älskar deras musik. Och Robyn, ”Show me love” var min ­absoluta favoritlåt när jag växte upp.

Anna Mohr, 32, ­hemmafru, Minnesota

– Jag är en ”navy wife”, har tre barn som är 4, 6 och 10 år, och nu ska jag äntligen göra något bara för mig själv. Ska bli kul att se Sverige, som jag tror är vackert, rent och miljövänligt.

Tre kända svenskar?

– Jag pluggade biologi i collega, så naturligtvis Carl von Linné. Min dotter Linnéa är döpt efter honom. Sedan ­ABBA och Jussi Björling, som jag på något avlägset sätt är släkt med.

Meghan Reilly, 22, sångerska, Chicago

– Min kompis, också med svenska rötter, tipsade mig om programmet. Jag vill veta mer om de traditioner som min mamma alltid haft, särskilt kring jul, med mat och dekorationer. Efter programmet ska jag börja jobba som sångerska på ett kryssningsfartyg i Västindien.

Tre kända svenskar?

Bjorn, tennisspelaren. ABBA, förstås. Och så verkligen älskar jag tv-serien ”True blood”, så då förstår du vem den siste kända svensken är… (Alexander Skarsgård).

Karen G. Peterson French, ­ 55, långtradarchaufför, ­Connecticut

– Jag hittade ansökan på släktforskningssajten och vill veta mer om var mitt svenska namn Peterson kommer från. En tävling från ifjol, backa husvagn på camping, får gärna återkomma. Som erfaren långtradarchaufför… där skulle de andra vara chanslösa.

Tre kända svenskar?

– Björn Borg, Greta Garbo, Ingrid Bergman.

Walter E. Beck, 51, pensionär, Colorado Springs

– För fem år sedan lämnade jag flottan, där jag varit helikopterpilot och utbildat Navy SEAL-soldater, för att vara äkta make och pappa till två pojkar, 12 och 15 år, på heltid. Då har jag börjat forska i familjens förflutna och upptäckt att vi har släktingar i detta land, fullt av natur, skog, is och snö.

Tre kända svenskar?

– ABBA, Björn Borg, några filmstjärnor jag inte kommer på namnen på just nu.

Travis Scott ­McAfee, 32, snart ­lärare, ­Arkansas

– Jag har blivit besatt av släktforskning och när min kusin hade varit med i norsk tv:s motsvarighet till det här programmet, sökte jag också. Att komma till Sverige … för mig är det som att komma till ett sagoland, ungefär som när jag tar med min 5-åriga dotter till Disney­-land.

Tre kända svenskar?

– Alfred Nobel, Carl von ­Linné och ABBA, fast jag kan inte alla fyras namn.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN