’Det är en falsk sida av Selma’

Av: Helena Trus, Ylva Niklasson

Publicerad:
Uppdaterad:

Lesbisk kärlek och en skurkaktig Nils Holgersson – SVT-serien får hård kritik

1 av 3 | Foto: Foto: SVT
I tv-serien har Selma Lagerlöf ett passionerat kärleksförhållande med Sophie Elkan.

Selma Lagerlöf går till en prostituerad kvinna och hamnar i ett lesbiskt triangeldrama.

Nu riktar författarens familj skarp kritik mot SVT:s tv-satsning.

– Det är uppenbara felaktigheter och en del är faktiskt rent förtal, säger Elisabeth Lagerlöf.

I SVT:s juldrama om Selma Lagerlöf får vi följa den världsberömda författarens kärleksliv. Hur hon går till en prostituerad kvinna och hur karriären hotas av hennes lesbiska läggning.

Serien har inte ens sänts innan bråket är i full gång mellan SVT och Selma Lagerlöfs familj.

– SVT säger att de vill visa en annan sida av Selma Lagerlöf, men det gör man ju inte, man visar en falsk sida av henne, säger Selmas brorsons dotter Elisabet Lagerlöf, som är aktiv i Mårbackastiftelsen.

”Har varit försiktiga”

Enligt manusförfattaren Åsa Lantz utgår händelserna från den bevarade brevväxlingen mellan Selma Lagerlöf och hennes två – enligt SVT – stora kärlekar Sophie Elkan och Valborg Olander.

– Vi utgår från det vi kan utläsa i breven. Jag tycker inte att det finns några tvivelaktigheter på det sättet. Det finns en massa saker som vi inte berättar just för att vi tror att det kan bli för starkt, bland annat vad det gäller hennes kärleksliv. Vi har varit ganska försiktiga, säger Lantz.

Även Selma Lagerlöf-forskaren Anna Nordlund ifrågasätter innehållet.

– På Selma Lagerlöfs tid var inte sexualitet en identitet som den är i dag, därför är det problematiskt och anakronistiskt att stämpla Selma som lesbisk. Det blir väldigt spekulativt, säger hon.

”Uppenbara fel”

Mårbackastiftelsen kräver nu att SVT tydliggör att serien är fiktion.

– Den framställs som att det är ett dokumentärdrama som bygger på breven – men så finns det uppenbara felaktigheter i den, en del är faktiskt rent förtal, säger Elisabeth.

I serien utpressas Selma Lagerlöf av Nils Holgersson. Han utmålas som dramats skurk, men i verkligenheten var han Selmas fosterson.

– Det gör mig upprörd att han framställs som utpressare och tjuv. Han var hennes fosterson, men det har inte någonting med det här att göra. Hans söner lever än, så det är inte speciellt roligt för dem, säger Elisabeth.

”Det är en saga”

Christian Wikander, dramachef på SVT, menar att SVT vill bidra med en nyanserad bild av Selma som person.

Hur reagerar ni på kritiken?

– Serien är en saga, en fiktion. Det finns felaktigheter, men detta är påhittat. Det är vår tolkning av människan Selma, givetvis inspirerat av brevväxlingen. Vi hade väntat oss reaktioner och jag har stor respekt för inte minst familj och nära, säger Wikander.

Alexandra Rapaport, som spelar Sophie Elkan, står bakom SVT.

– Jag hoppas ändå att vi lever i en tid där de flesta unnar Selma att vara en hel människa, med allt vad det kan innebära. Och gör vi inte det så är det ännu viktigare att den här serien har blivit gjord, säger Alexandra Rapaport.

Serien ”Selma” sänds i SVT den 26 och 27 december.

Publicerad: