Tv-bolag i USA halverar reklamtiden

Reporter: Martin Söderström

Publicerad:
Uppdaterad:

Men TV4 gör tvärtom

Fox, som visar bland annat Simpsons, Prison Break och House, har beslutat att skära ner på reklamtiden.
Foto: FOX
Fox, som visar bland annat Simpsons, Prison Break och House, har beslutat att skära ner på reklamtiden.

Tittarna har tröttnat på reklamen.

Då tar amerikanska tv-bolaget Fox till dramatiska åtgärder.

Kanalen halverar nu reklamtiden i populära program.

Amerikanska tv-tittare har tröttnat på de många reklamavbrotten. I branschmedier har det talats om en tittarflykt från tv till andra underhållningsformer, som till exempel tv-spel.

Då tar tv-bolaget Fox i USA till drastiska åtgärder för att vinna tillbaka tittarna.

När bolaget lanserar två nya tv-serier, "Fringe" och "Dollhouse", i höst kommer reklamtiden att vara i det närmaste halverad – från 18 minuter till 10 minuter per timslånga avsnitt, skriver Los Angeles Times.

– Det här är en stor risk för oss, men vi vill i grund och botten göra ett bättre jobb för våra tittare, säger Fox försäljningschef Jon Nesvig till tidningen.

Enligt LA Times är det främst unga män som flyr tv-tittandet på grund av reklamavbrotten. Och Fox testar inte bara att skära ned andelen reklamtid – de två nya tv-serierna blir dessutom åtta minuter längre per avsnitt.

Sverige gör tvärtom

I Sverige däremot går utvecklingen åt motsatt håll.

I februari ändrades EU-reglerna kring andelen reklam per tv-timme – vilket ger exempelvis TV4 rätt att sända 50 procent mera reklam än tidigare.

– Nu får vi den kvot som Kanal 5 och TV 3 alltid har haft. Men vi får inte förändra hur programmen bryts. Det får inte vara fler avbrott mitt i programmen, därför lägger vi mer reklam mellan programmen i stället, säger Carl Hemmingsson, analyschef på TV 4 till DN.

Publicerad: