– Det låter surare än farmors gamla disktrasa

1 av 6
Nöjesbladets Martin Söderström tar tempen på idolerna inför fredagsfinalen.

avMartin Söderström

TV

Ett kärlekstema, två låtar var.

En riktad till fansen, den andra till en nära anhörig.

Nöjesbladets Martin Söderström fanns på plats under torsdagens repetitioner för att ta reda på hur idolerna tacklar den utmaningen.

Tove Östman Styrke

1.”Sweet dreams”

2.”Himlen är oskyldigt blå”

För att vara en hyllningslåt till fansen så känns den här kalla maskinpopklassikern oväntat hård. Tove själv verkar, för en gångs skull, inte sitta på nyckeln till låten och ger ett lojt och ofokuserat intryck nästan helt befriat från alla former av känslor. Snopet.

Då är hennes Gärdestadcover snäppet vassare. Tove gör den ensam vid en flygel, och även om hon själv ser sur och missnöjd ut efteråt så är det ett stort kliv i rätt riktning.

Dagsform: Ljummen.

Calle Kristiansson

1.”Your song”

2.”To be with you”

Elton John-dängan är ju en klassiker i ordets mesta bemärkelse. Så även i ”Idol”-sammanhang där den förekommit ett antal gånger förr. Calle gör den avskalat och enkelt, utan krusiduller eller avancerade tricks. Det är inte rafflande, men stabilt och vackert. Och som så ofta tidigare ger hans solvarma röst en känsla av avslappnad värdighet som verkligen fungerar.

Fanshyllningen då? Tja, Mr Big-låten är ju en styggelsernas styggelse, inget snack om den saken. Men Calle tar i från tårna och sjunger, som det heter, skiten ur den. Från början till slut.

Dagsform: Het.

Erik Grönwall

1.”My life would suck without you”

2.”Always”

Kelly Clarkson-låten tillägnas fansen. Men energin som bubblar och hoppar inuti låten motsvaras inte alls av vad som händer på scenen. Musiken stångas, knuffas och brötar – men Erik spatserar lugnt genom alltsammans sakta gemak. Då är det mer kraft i hans Bon Jovi-nummer, även om låten i sig är så smörstekt att det droppar om den. Men den är sortens sirapslena powerballader kan Erik snart göra i sömnen och fortfarande briljera.

Dagsform: Ljummen.

Reza Ningtyas Lindh

1.”You've got a friend”

2.”When I need you”

Carole Kings klackskor är ju, naturligtvis, närmast omöjliga att fylla ut. Men Reza gör ett tappert försök och lyckas duscha ”You've got a friend” med en skön dimma sval nattklubbsrök. Dock vill inte rösten alls hänga med i de mer avancerade partierna och stundtals låter det surare än farmors gamla disktrasa. Veckans mest oväntade och tråkiga överraskning.

I andra numret är dock sångerskan Reza tillbaka med besked. Varenda ton i den kraftpackade leveransen har en fläckfri tyngd som det händelsefattiga scenframträdandet dessvärre saknar.

Dagsform: Ljummen.

Mariette Hansson

1.”Ängeln i rummet”

2.”Good riddance (Time of your life)”

Kanske är det skiftet till svenska språket som ger det extra stinget? Mariette känns närmare och mer personlig än kanske någonsin tidigare. Värmen i hennes Eva Dahlgren-nummer är laddad nog för att gå att skära med kniv, stoppa i fickan och ta med sig hem. Hennes tolkning av Green Days mesta arenaballad är måhända inte lika akut blottad och naken, men stark och självsäker nog för att skjutsa henne tillbaka upp i tävlingens absoluta toppskikt.

Dagsform: Het.

ARTIKELN HANDLAR OM

Idol