Hjältinna med djupa urringningar

Cutthroat Island

TV

Finländske regissören Renny Harlins pirat-

äventyr med dåvarande hustrun Geena Davis i huvudrollen blev ett av filmhistoriens största ekonomiska fiaskon.

Så dålig är faktiskt inte filmen.

”Bara” ett påkostat (cirka 100 miljoner dollar) piratäventyr, som skiljer sig från klassiska filmer i genren på två punkter:

Historien, om jakten på en skatt på en öde ö, är både fånig och totalt orealistisk.

Hjälten är en hjältinna. Geena Davis slåss, skjuter och fäktar som vilken Sylvester Stallone som helst.

Det är på gott och ont. Davis kämpar tappert på i djupa urringningar eller våta skjortor, men särskilt trovärdigt är det inte att hon hela tiden klubbar ned dubbelt så stora busar. Regissören Renny Harlin (Die hard 2, Cliffhanger) tycks ha lämnat alla skådisar utom hustrun Davis i sticket. Somliga spelar gravallvarligt, andra (främst Matthew Modine) som om de vore med i en komedi. Och hur duktig han än är på actionscener (för det är han!) spelar det ingen roll, när allt i ”Cutthroat Island” är förutsägbart, schabloner. Vi har sett det förr.

Kultfakta: Michael Douglas skulle ha spelat huvudrollen i filmen, men backade ur då han tyckte att Geena Davis roll bara blev större och större för varje ny version av manuskriptet. Med Frank Langella. (1995)

TV 4 21.00

Sparkler

Underhållande svart komedi om några människor ur den fattiga vita arbetarklassen i en husvagnspark, som söker lyckan i Las Vegas. Park Overall är ett fynd i huvudrollen. (1998)

TV 1000 Cinema 23.00

Wyatt Earp

Kevin Costner som Vilda Västerns allra mest berömda revolverman.

Sheriffen Wyatt Earp (1848–1929) har tidigare spelats av många kända skådespelare. Den berömda revolverduellen, slaget vid O K Corral, är med i de flesta av filmerna.

Lawrence Kasdans långa episka film har en imponerande rollista med Dennis Quaid (mycket bra), Gene Hackman, Bill Pullman, Isabella Rossellini och Michael Madsen.

Men filmen är både längre, långtråkigare och mer pretentiös än ”Tombstone” med Kurt Russell i huvudrollen, som hade premiär knappt ett år tidigare. (1994)

Kanal 5 21.00