Tvingar såpa att byta namn

avBjörn Berglund

TV

NÖJESBLADET AVSLÖJAR: SVT kräver att realitystjärnorna på TV3 ersätter slott med gods

1 av 2 | Foto: TV3:s nya program ”Realitystjärnorna på slottet” måste byta namn till ”Realitystjärnorna på godset” kort innan premiär. Orsaken? SVT reagerade över att titeln var för lik deras ”Stjärnorna på slottet”.

TV3 samlar dokusåpa­eliten i sin nya satsning ”Realitystjärnorna på slottet”.

Men nu sätter SVT käppar i hjulet och tvingar dem att byta namn.

– Det är olämpligt, säger SVT:s Petter Bragée.

SVT:s porträttserie ”Stjärnorna på slottet” samlar legendariska Dramatenskådisar och folkkära underhållare på ett slott och låter dem dela med sig av karriärer och livshistorier.

TV3:s program har samma upplägg, men samlar en annan sorts stjärnor. Här rör det profiler som Hollywoodfrun Gunilla Persson, Zübeyde Simsek från ”Expedition: Robinson” och Samir Badran från ”Paradise hotel”.

Men bara några veckor innan premiären den 9 februari har SVT kontaktat TV3. Orsaken? Kanalen tycker att titeln är alldeles för lik deras eget program.

”Är förvirrande”

– När ett program har stora likheter tycker vi att det är olämpligt att de heter likadant. Det är förvirrande för tittarna och mot standarden i branschen, säger SVT:s Petter Bragée, som är ansvarig utgivare för ”Stjärnorna på slottet”.

På TV3 har man fogat sig. Efter en diskussion med SVT beslutade man sig för att ändra namnet till ”Realitystjärnorna på godset”.

Men Karin Stjärne, som är programdirektör på TV3, menar att namnet var en parodi och en hyllning till en hel genre snarare än ett program.

– De var inte lika roade av vår humor helt enkelt. Att sätta kända profiler tillsammans för att lära känna varandra och göra aktiviteter känner man igen i många program och inte bara i ”Stjärnorna på slottet”, säger Karin Stjärne, som dessutom har släktband med SVT:s nya vd Hanna Stjärne.

– Hon är min ex-svägerska. Våra barn är kusiner och vi ses då och då privat, men vi har inte pratat om det här, säger hon.

Klippa om trailrar

TV3 lanserade sin programidé i höstas, men SVT reagerade först för några veckor sedan. På TV3 blev det bråda dagar med att klippa om trailrar och ändra i grafiken.

– Det här hade kunnat komma tidigare. Vi gick ut med programmet i september så de borde ha känt till det länge, säger Karin Stjärne.

– Att de har gjort ett liknande program har jag läst i branschmedia, men att det skulle heta så stod klart för oss först när jag såg trailern och tänkte ”ska det verkligen heta så?” säger Petter Bragée.

Men ”Realitystjärnorna på godset” är ju också väldigt likt.

– Men då framgår det ändå rätt tydligt att det är något slags parodi. Det blir tydligare att det är en variant på ett annat sätt. Jag tycker att det verkar vara en bra lösning.

ARTIKELN HANDLAR OM