Skäringers tv-show blir stoppad av SVT

1 av 3 | Foto: Mia Skäringer.
TV

SVT:s storsatsning "Ängelby" med Mia Skäringer i huvudrollen är stoppad.
Inspelningen har kantats av problem och det är nu oklart när tv-serien ska sändas.

När SVT på tisdagen presenterade sin hösttablå var det en tv-serie som saknades. Mia Skäringer-frontade mystikfyllda dramathrillern "Ängelby", som skulle ha sänts i tolv delar under hösten, är uppskjuten och det är i nuläget oklart när den ska sändas.

”Det är tråkigt”

Christian Wikander, beställare på SVT Drama, bekräftar att produktionsbolaget Tre Vänner inte har klarat leveransplanen av serien, som har en budget på 40 miljoner kronor.

– Per automatik måste man ju då skjuta upp den. Även om det är tråkigt och det får konsekvenser är det det enda man kan göra. Det handlar en stor produktion och stora investeringar och när det händer är det bättre att säkra kvaliteten och i den mån det går skapa lite mer tid.

”Katastrof”

Flera källor till TT vittnar om stora problem under inspelningen, som beskrivs som ”chockerande amatörmässig”, en ”logistisk katastrof” och ”toppstyrd av frånvarande chefer”.

När inspelningarna drog igång var inte alla tolv manus helt klara och inte ens skådespelarna visste hur tv-serien skulle sluta.

Manus är skrivet av Johan Kindblom och Tomas Tivemark (”Svensson, Svensson”) på Tre Vänner, det numera SF-ägda produktionsbolaget, som också producerar "Ängelby" för SVT:s räkning. De blir av flera personer beskyllda för att ha sinkat produktionen, orsakat avhopp och levererat manus alldeles för sent.

”Kommer att bli bra”

Johan Kindblom, som också är en av Tre Vänners grundare, vill tona ner problemen och säger till TT att det varit ett gemensamt beslut med SVT att skjuta upp serien.

– Vi hade en oerhört optimistisk tidsplan och skrev manus samtidigt som vi spelade in och samtidigt gjorde saker i andra änden. Ibland kan man bestämma sig för cowboy-stilen och trycka igenom allting. Men vi kände vid ett tillfälle att vi inte gjorde serien en tjänst och att det skulle bli bättre om vi gjorde det ordentligt. Allt efterarbete ligger i stora block samtidigt när man gör en tv-serie och börjar man rucka på en grej så faller nästa och så där.

Var ligger ni nu då, i arbetet?

– Nu är det klipp och ljudläggning. Vi är halvvägs igenom serien ungefär och den kommer att bli jättebra.

Hål i tablån

SVT sitter nu med hål på 12 gånger 45 minuter i sin hösttablå. Vad som ska sändas i stället för "Ängelby" är ännu inte klart.

– Men troligen en brittisk dramaserie, säger programdirektören Martin Österdahl.

Har du fortsatt förtroende för Tre Vänner?

– Jag har ingen anledning att betvivla det med den insikt jag har.

Mia Skäringer har avböjt att kommentera.