Tv-serier

En annorlunda och kreativ ung serie om sorg

Av: 

Karolina Fjellborg

Marie Reuther i ”Kamikaze”.
Marie Reuther i ”Kamikaze”.

TV

TV-RECENSION I nylanserade HBO Max första nordiska serie flyger en ung dansk kvinna runt världen – med ett enormt trauma, stora mängder pengar och en brännande dödslängtan i bagaget.

Betyg: 3 av 5 plus

Kamikaze

HBO Max

Säsong 1

Av Johanne Algren, med bl a Marie Reuther, Johan Rheborg, Charlotte Munck, Mads Reuther, Aleksandr Kuznetsov, Carla Philip Røder.


DRAMA Den första nordiska serien från nylanserade HBO Max är dansk, men baserad på den norske författaren Erlend Loes bok ”Muleum”. Eller ”Gör vad du vill”, som den svenska titeln lyder.

Och ”Gör vad du vill” är också den mening som den unga huvudpersonen Julie (Marie Reuther) får i ett sms från sin svenske pappa (Johan Rheborg) i seriens inledning, strax innan han störtar mot döden tillsammans med Julies mamma (Charlotte Munck) och storebror (Mads Reuther) på ett afrikanskt flygplan.

Julie, tidigare en sorglös influencer med rika föräldrar, piffiga kompisar och en kyl full av bubbel, står ensam kvar på jorden. Och med till synes oändliga ekonomiska resurser och en akut dödslängtan, ger hon sig ut på en lång flygodyssé. För att göra nedslag i olika delar av världen, inleda och avsluta ett par passionerade kärlekshistorier, festa och tatuera sig – och kanske, förhoppningsvis, lyckas flyga ihjäl sig på kuppen. 

”Kamikaze” är en originell, rolig, eftertänksam och sorglig – och både visuellt och innehållsmässigt kreativ – ung serie om sorg, existentiell kris och bottenlös ensamhet. Och Marie Reuther är en stjärna.

Men det är också en serie som inte riktigt förmår att lyfta blicken från Julies oerhört smärtsamma men också onekligen privilegierade situation och se de människor – en polsk hantverkare (Aleksandr Kuznetsov), en sydkoreansk idrottsstjärna/sexatlet (J Sebastian Lee), en latinamerikansk popgangster (Roberto García Suárez) – som här bara blir exotiska förbrukningsvaror i hennes sorgearbete.

Men mycket sevärt är det här ändå.


”Kamikaze” har premiär på HBO Max den 14 november.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS

Just nu upp till 70% rabatt! Flyttrea på mode, inredning, skönhet och barnkläder.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!


Publisert:

LÄS VIDARE

Snart premiär! Så bra är nya säsongen av ”Solsidan”

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-serier

Johan Rheborg

HBO Max (tidigare HBO Nordic)

Tv-recensioner

Streaming