Pappan satt i fängelse

Av: Helena Trus

Publicerad:
Uppdaterad:

Andreas Carlsson om den förlorade barndomen

1 av 5 | Foto: Foto: LOTTE FERNVALL
Andreas Carlsson tittar ut från sin vindsvåning på Östermalm i Stockholm. ”Idol”-profilen har drabbats av en virusinfektion i ögonen och tvingas därför bära solglasögon hela tiden.

Sorgen över den förlorade barndomen tog många år att bearbeta.

I biografin ”Live to win” skriver Andreas Carlsson, 36, om familjens fall efter hans pappas fängelsedom – och om besvikelsen att inte kunna ge sonen William en ”riktig” familj.

– I dag är William min chef på alla nivåer, utan honom stannar alla maskiner, säger Andreas Carlsson till Nöjesbladet.

Livet verkade perfekt. Carlsson var familjen som andra såg upp till.

Pappa jobbade som ekonomiansvarig för ett projekt i Danderyds kommun och familjen bodde på det övre planet i en stor familjevilla i Djursholm.

Så hände det oväntade.

Blev bortförd

Våren 1983 blev den då tioåriga Andreas Carlssons pappa bortförd under arbetstid av civilklädda poliser.

Han hade förskingrat flera hundra tusen kronor ur kommunens kassa, genom att skriva luftfakturor.

”Vi var helt tillintetgjorda och jag drabbades av torgskräck. På skolgården regnade glåporden”.

(Utdrag från Andreas Carlssons bok "Live to win")

Det blev stora rubriker i dags- och kvällstidningarna och familjen var tvungen att fly från Stockholm för att börja ett nytt liv i Tingsryd i Småland.

– Livet före och efter var som natt och dag. Vi var en familj på topp på alla sätt, till att nästa dag ha förlorat allt, speciellt i anseende, säger Andreas Carlsson när Nöjesbladet träffar honom i hans vindsvåning på Östermalm i Stockolm.

Man kan tro att han har gråtit i dygn. Men att ögonvitorna har färgats pionröda beror inte på tårar – utan en ihärdig virusinfektion i ögonen.

Andreas Carlssons världshitar och kändismöten är många, det är sådant vi redan vet. Men för att förstå hans målmedvetenhet måste man visualisera det kommande livet för tonåringen Andreas, hans mamma och lillasyster.

Grym verklighet

Till i mitten på 80-talet levde familjen Carlsson i Tingsryd på lånad tid då den överklagade domen, som legat hos tingsrätten i fyra år, slutade med att hans pappa dömdes till fängelse.

Det var en grym verklighet för den då tolvårige Andreas som fick växa upp utan en fadersgestalt. Något som skulle komma att prägla hans egen fadersroll i dag.

– Det kändes som man hade tagits i från sin värdighet, trots att man var så liten. Jag skulle ha velat vara barn lite längre. Jag saknade kärnfamiljen och växte upp för snabbt. Det var tufft, jag fick klara mig själv.

I boken beskriver han hur hans pappa var den enda som hade kontroll över familjens ekonomi. Det ledde till att skulder, brev från kronofogen, övertrasserade kontokortsräkningar kom dagligen till familjen. De, tillsammans med skulderna från den överklagade domen, växte till summor i miljonbelopp.

Flyttade vid 15

I boken ”Live to win” berättar han att familjen levde på existensminimum.

”Hur skulle jag på kortast möjliga tid vinna tillbaka allt som gått förlorat?”.

Som 15-åring bestämde han sig för separera från mamma och syster och bo själv i Stockholm. Han beskriver i boken att han var redo att ta över världen.

”Det tog ett tag”

Vilket han också gjorde, på sitt sätt, genom att det nästkommande decenniet vara en av världens mest framgångsrika låtskrivare till stjärnor som Britney Spears, Cèline Dion och Bon Jovi.

– Det tog ett tag att bearbeta sorgen över den förlorade barndomen. När jag skrev boken kom minnena tillbaka starkt och jag blev otroligt trött av att skriva. Som om natten på BB på Karolinska sjukhuset när jag skulle bli farsa, säger Andreas.

”Jag grät i desperation, hade hon verkligen bestämt sig? Jag ville inte bli pappa på det här sättet, jag ville ha en riktig familj”.

(Utdrag från Andreas Carlssons bok "Live to win")

”Var fruktansvärt”

Vi stannar vid livets emotionella resa nummer två. Att bli pappa till sonen William tillsammans med en av dåtidens mest uppmärksammade kvinnor i Sverige – modellen Hannah Graaf.

– Det var fruktansvärt. Dels för att jag i det läget var totalt anonym, och haft rädslan för hur media kan komma in och plötsligt kan se till att alla vet att ”du har gjort fel”.

Under hans barndom var media ett hot. I dag har karriären oundvikligen lett till ett liv öppet för offentligheten. Men skillnaden då och nu är markant. Han känner sig inte utsatt längre.

20.00: Följ ”Idol” på aftonbladet.se: Martin Söderström live- rapporterar ! De senaste nyherna Tyck till och diskutera!

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN