Ekman senior spelar dubbelt

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:
Birgit Tengroth och Gösta Ekman senior ( hans sista film) i "Kungen kommer" som utspelar sig 1860-tals miljö.
Foto: SF
Birgit Tengroth och Gösta Ekman senior ( hans sista film) i "Kungen kommer" som utspelar sig 1860-tals miljö.

Kungen kommer

Svensk komedi med Gösta Ekman i en dubbelroll.

Nej, inte Gösta Ekman den yngre, han som var känd redan som en spermie, och som framför allt har roat många generationer sedan mitten av 1960-talet, utan hans farfar, Gösta Ekman den äldre (1890-1938).

Filmen är i och för sig en bagatell.

Den utspelas i 1860-talsmiljö. Landsortsredaktören Leonard Pettersson, som är mycket lik kung Karl XV, engageras att uppträda som kungen på en bal.

Det kör ihop sig, när den riktige kungen dyker upp"

Intrigen, hämtad från en tysk pjäs, känns konstruerad och ologisk. Men Gösta Ekman, i en dubbelroll, uppträder med stor pondus och entusiasm.

Främsta skälet är naturligtvis att han främst var en stor teaterstjärna och inte hann göra så väldigt många filmer, även om han hade huvudrollen i den första kompletta ljudfilmen som spelades in i Sverige, "För hennes skull" (1930).

Det här blev en av hans sista filmer. (1936)

SVT1 14.40

Ta fast Carter!

Spännande thriller med Michael Caine. Han spelar en Londongangster som åker till Newcastle för att rota i sin brors död och dennes inblandning i porrbranschen.

Med Britt Ekland, då 29 år, i en av sina bättre roller. En nyinspelning av filmen med Sylvester Stallone, som totalfloppade i USA, har Sverigepremiär i april. (Get Carter, 1971.)

TCM 22.00

Mer än plikten kräver

Nicolas Cage i en lite annorlunda roll.

Han spelar Doug Chesnic, en Secret Service-agent som får i uppdrag att vara livvakt till en hyllad före detta presidenthustru, Tess ( Shirley MacLaine).

Hon är en excentrisk kvinna med ett blixtrande humör.

Har fortfarande makt, då hon är god vän med den nuvarande presidenten, så få vågar opponera sig emot henne.

Nu har hon av någon anledning bestämt att just Doug Chesnic ska vara hennes livvakt.

Han tycker omedelbart att hon är en riktig ragata och gör allt för att få byta jobb.

Man behöver inte ha sett särskilt många Hollywood-filmer för att fatta att dessa båda människor så småningom givetvis kommer att respektera och tycka om varandra"

En av de filmer som nog Nicolas Cage inte i första hand nämner när han pratar om sin karriär" (Guarding Tess, 1994)

TV3 21.00

Forrest Gump

Tom Hanks vann sin andra Oscar för titelrollen, en oskyldig man med låg intelligenskvot, som ändå på något sätt lyckas med allt han prövar på. (1994)

Canal+ 13.55

Ödets makt

Underhållande romantisk komedi med Ben Affleck och Sandra Bullock. Deras rollfigurer möts när planet de ska flyga med halkar av banan i New York. (Forces of nature, 1999)

Canal+ Gul 12.15

The Jack Bull

John Cusack är hjälten som slåss för sin heder och sina illa behandlade hästar. John Goodman spelar en domare. Kampen för rättvisa utspelas i natursköna Montana och Wyoming. (1999)

Canal+ Gul 14.00

I Los Angeles utan karta

En begravningsentrepenör ( David Tennant), en servitris ( Vinessa Shaw) med skådespelardrömmar och en ständigt påtänd hippie och musiker ( Vincent Gallo). (L.A. without a map, 1998)

TV1000 16.00

Evas öga

Spännande norsk thriller om en kvinna som hittar ett lik - och som inte ringer till polisen" Varför? Regisserad av Berit Nesheim, mer känd för hyllade ungdomsfilmer. Med Sverre Anker Ousdal. (Evas øye, 1999)

TV1000 20.00

Publicerad: