Pengaproblem för ”Idol”-deltagarna

TV

Tvingas låna av föräldrarna

1 av 3 | Foto: Jesper Petersson.

Att vara med i ”Idol” är inte bara en dans på rosor.

Många av deltagarna har svårt med ekonomin på grund av tävlingen.

– Man går ju back på det, säger Charlie Grönvall.

De unga deltagarna missar skolan och riskerar att behöva gå om. För de äldre är det andra problem som ställer till det. Trots en veckoersättning på ungefär 1 200 kronor är det svårt att få ekonomin att gå runt.

– Man måste ha sparat pengar och det har ju inte jag, eller så långt kanske inte jag tänkte riktigt. Jag har inte så mycket räkningar men den inkomsten jag får härifrån täcker typ i stort sett precis det. Jag kommer ju behöva låna pengar av mina föräldrar när jag är klar här bara så att man håller sig på fötter. För min buffert räcker liksom inte, säger Jesper Petersson, 27.

”Man går back”

Att problemen skiljer sig mellan de olika generationerna tycker Jesper Petersson är tydligt.

– Det är väl smidigt när man är 16, då är det kalasbra att få 1 200 i veckan för att vara med på tv och äta godis. Men de betalar inte av sitt CSN, det gör ju jag. 800 spänn i månaden, det är nästan en veckas inkomst bara till CSN-lånet, säger han.

Även Charlie Grönvall, 26, har tvingats planera ordentligt för att få pengarna att räcka till under ”Idol”-perioden.

– Det var ett av de största frågetecknen när jag sökte Idol, men man fick helt enkelt spara ihop pengar innan. Det klart, man går ju back på det även om vi får litegrann från Idol. Men det blir en tid av tjänstledigt och tjänstledigt innebär ingen inkomst. Så det klart att det känns, framförallt när man har sambo och bonusbarn. Men vi klarar det, vi fick bara tänka i förväg och spara ihop, säger Charlie Grönvall.

Lånar av mamma

För Nicole Touma, 21, har den ansträngda ekonomin redan satt sina spår.

– Det klart att det är svårt. Förut har man ju jobbat och fått in pengar. Här måste man vara fett snål. Man har ju ingen direkt inkomst, just nu har jag ingen hyra att betala men samtidigt så är det mycket utgifter, säger hon.

Hur löser du det då?

– Mamma, haha. Jag ringde henne igår och sa ”mamma jag behöver pengar”. Hon sa ”du tog 1 000 igår och 1 000 i dag, det räcker nu”. Men jag kommer ju ge tillbaka allt det där sedan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Idol 2016

Idol