Foppkroppen – rund, skäggig och råstark

TV

Kristoffer Bergström: om premiären av Mästarnas mästare

1 av 6

Den är rund, luden och muskulös.

Den har helskägg och isblå ögon.

Vi fick inte mycket i Mästarpremiären, men vi fick en foppkropp.

Foto: Kristoffer Bergström

Sin åttonde säsong satsar Mästarnas mästare på ett djärvt grepp. De har bara med en deltagare.

Peter Forsberg kommer gående ensam. Han hänger allena i en ställning. Kravlar över ett plank, gräver sig under en mur. Han varvar t-tröja med skjorta. Ibland har han solglasögon, ibland tunnbågade brillor, ibland ett par grövre.

Skägget är tätt som en haklapp, ögonen lyser. Kamerorna smeker honom. Ljudkillen lyssnar till varenda utandning. Klipparen är förälskad.

Majestätiskt intåg

Hockeyidolens intåg i Mästarna är majestätiskt, men det väcker minnet av fjolårets mest korkade spaning. I magasin och på sajter skrevs att the dad bod, pappakroppen, hade blivit eftersträvansvärd. Strandfoton på Leo DiCaprio, Adam Sandler och Jason Siegel visade håriga, hängande magar. Titta, de är heta! skrek rubrikerna, och förbisåg att det sexiga bestod i att vara rik, cool, vit skådis. Inte att ha kärlekshandtag.

Peter Forsberg har ingen dad bod utan en foppkropp. Det är likt, men något annat.

Han vägde nyligen 106 kilo och är nu nere på 99, vilket ger ett BMI på gränsen mellan övervikt och fetma. Fast skalan är missvisande. Peter verkar inte fet utan stark. Det är inte hans idrottsgärning och dollarmiljoner som gör foppkroppen så spännande, utan dess kombination av råkraft och koordination. Att se den verka i en hinderbana är så magnetiskt att rörelserna barrikaderar våra hjärnor och får viktiga saker i omgivningen att försvinna.

De andra är skuggfigurer

Viktiga saker som... som att... hörni, jag tror att jag har upptäckt en grej. De där skuggfigurerna bakom Forsberg verkar vara andra tävlande. De uttalar sig mest om Peters storhet, de berättar om hockeybilder av honom och reder ut huruvida han ska kallas Foppa eller inte, men trots produktionens superfokus på sin största stjärna verkar de andra fem också klassas som deltagare.

En av dem är Jörgen Persson och har fem VM-guld i bordtennis. Precis på slutet spelar han en boll mot Peter Forsberg. Peter Forsberg vinner.

ARTIKELN HANDLAR OM