TV4 hyrde olagligt plan till ”Så mycket bättre”-artisten

Uppdaterad 2016-08-24 | Publicerad 2016-06-12

Enhetschef på Transportstyrelsen: ”Är brottsligt”

TV4 hyrde ett privatplan för att Jill Johnson skulle kunna ta sig till ”Så mycket bättre"-inspelningen i Visby.

Men företaget som de hyrde planet av saknar tillstånd att flyga kommersiellt – vilket gör flygningen olaglig.

– Det är stor skillnad på att flyga privat och kommersiellt när det gäller kvalitets- och säkerhetskrav, det är därför vi kräver tillstånd, säger Gunnar Ljungberg, enhetschef på Transportstyrelsen.

Klockan 9.14 på söndagsmorgonen anlände Jill Johnson i ett privatplan till Gotland. Egentligen skulle hon ha flugit från Malmö med SAS, men på grund av strejken ställdes avgången in. TV4 valde därför att hyra ett plan.

TV4 hyrde planet, av modellen Piper Malibu, av Karlebo Helikopter. Men företaget har inget tillstånd att flyga kommersiellt, vilket Jill Johnsons resa räknas som eftersom Tv4 har betalat för den.

–Att flyga kommersiellt utan tillstånd är brottsligt och kan leda till åtal, säger Gunnar Ljungberg, enhetschef på Transportstyrelsen.

Uppfyller inte säkerhetskraven

För att få tillstånd att flyga kommersiellt krävs det att man uppfyller vissa kvalitets- och säkerhetskrav.

Gunnar Ljungberg reagerade på nyheten om att Jill Johnson flugits till Visby i en Piper Malibu.

– Jag reagerade spontant när jag såg uppgifter om att en artist flugits i den här typen av plan, det är inte så vanligt att de används kommersiellt, säger han och fortsätter:

– Vi kommer att kontrollera det här.

”Måste kolla upp det”

I går berättade TV4 för Nöjesbladet att man hade hyrt ett privatplan, men i dag säger Catherina Barnard, presskontakt för ”Så mycket bättre”, att det inte handlar om en kommersiell flygning.

– Vi var tvungna att lösa situationen akut och om det skulle uppstå nya uppgifter får vi ta ställning till det då. Men den informationen vi har är att det här ska vara okej, säger hon.

ANNONS