Gardells succé säljs utomlands

Av: Christian Ström

Publicerad:
Uppdaterad:

TV

Författaren: Klart vi hoppas på ett liv efter döden

1 av 3 | Foto: PETER CEDELING/SVT
Jonas Gardells ”Torka aldrig tårar utan handskar” hyllas. Nu vill även utländska tv-kanaler köpa serien. Men det var inte alla som var positiva till en början – och en del länder tackar nej. ”På manusstadiet var det någon tv-chef som tyckte att ’det är ett jättebra manus, men vill folk verkligen se bögar som dör i aids?’. Men det ville de ju uppenbarligen”, säger Gardell.

Den svenska publiken har redan omfamnat den.

Nu vill utländska tv- kanaler köpa SVT:s ”Torka aldrig tårar utan handskar”.

– Det är klart att vi hoppas på ett liv efter döden, säger Jonas Gardell.

I kväll sänds sista avsnittet av Jonas Gardells ”Torka aldrig tårar utan handskar”.

Men det är knappast slutet för den hyllade mini­serien.

Nu vill utländska tv- bolag köpa in den svenska tv-succén.

– Det vore fantastiskt. Det är klart att vi hoppas på ett liv efter döden, säger Jonas Gardell.

Det är redan klart att serien kommer att sändas i finska YLE och norska NRK. De köpte in serien redan på produktions­stadiet.

BBC intresserat

På tv-mässan i Cannes visade ett flertal länder intresse för serien. De berömde den också för att vara ”välproducerad och berörande”.

– Men många säger också att ”sådant kan inte vi sända”. Många länder backar för innehållet. Om det då handlar om att män ligger med män eller om det handlar om aids vet jag inte, säger Maria Nordenberg, projektledare på SVT.

Jonas Gardell är inte förvånad över tv-bolagens reaktioner. Han menar att serien kanske ligger ”i framkant när det gäller att vara kontroversiell”.

– På manusstadiet var det någon tv-chef som tyckte att ”det är ett jättebra manus, men vill folk verkligen se bögar som dör i aids?”. Men det ville de ju uppenbarligen.

Ett av de tv-bolag som visat starkast intresse utanför Norden är brittiska BBC.

– Det vore en dröm. De köper ju väldigt sällan in utländska produktioner, säger Jonas Gardell.

Just nu översätts serien för att ge den engelsk textning. Samtidigt arbetar man för att göra en långfilmsversion.

– Jag och Simon (Kaijser, reds anm) är helt inne på att få in den som långfilm. Vi har två eller tre olika distributörer som är intresserade.

Utländska festivaler

Framför allt hoppas Jonas Gardell på att få visa den på utländska filmfestivaler. Men även att filmen ska gå upp på de svenska biograferna.

– Det är rätt ovanligt att något går upp på bio efter att det sänts på tv. Vi vill gärna göra det eftersom vi tror att det finns ett intresse.

Publicerad: