”Tv-showen ett plagiat”

avZandra Lundberg, Jon Forsling, Martin Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Advokater kopplas in mot True talent”

”True talent” anklagas för att vara ett plagiat av TV4:s ”The voice”.

I största hemlighet förbereder advokater att stämma TV3:s program, erfar Nöjesbladet.

– De har kopplat in en svensk advokatfirma, säger en källa.

Foto: Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON
STJÄRNCOACHER Pernilla Andersson, Danny Saucedo och Tommy Körberg är trion som ska leda tittarna och talangerna genom ”True talent. Danny Saucedo jämför programmet med ”The Voice”. – Jag har sett några avsnitt från USA och jag känner inte alls samma engagemang där som jag känner med ”True Talent”, säger han.

En artist sjunger på en scen. Men juryn kan inte se framträdandet, bara höra rösten. Det är grundförutsättningarna för två nya talangtävlingar som syns på tv inom kort. TV3:s ”True talent”, har premiär i kväll, och TV4:s ”The voice” sänds i början av nästa år.

”The voice” skapades av den holländska tv-magnaten John de Mol 2010, och TV4 köpte rättigheterna till konceptet från produktionsbolaget Talpa.

”Anlitar advokater”

”True talent” har skapats av det svenska produktionsbolaget Mastiff och har aldrig visats tidigare. Men Nöjesbladet erfar att Talpa förbereder sig för en rättslig process mot TV3 – eftersom man anser att det rör sig om ett plagiat.

– De har kopplat in en svensk advokatfirma för att hålla koll på ”True talent”. Om de känner att programmet är för lika ”The voice” kan det bli tal om en stämning, säger en insatt källa.

Max Lagerbäck, presschef på TV3, har inte hört något om en eventuell stämning:

– Det står naturligtvis dem fritt att göra vad de vill men vi har inte hört ett ord. Landar någonting hos oss så är det klart att vi kommenterar det. Innan dess blir det bara spekulationer.

Inte heller ser han några likheter mellan ”True talent” och ”The voice”.

Ser inte likheter

– De här rösterna som hittills ofta varit anonyma och som ser enorma likheter i formaten fast de inte har sett dem, de får nog vänta lite och bilda sig en uppfattning efter att de sett båda programmen. Först då blir det intressant med jämförande analyser. Jag tycker inte att formaten är lika.

Pernilla Andersson, 36, coach i ”True talent”, tror inte att Talpa skulle ha mycket att hämta vid en rättslig process.

– Men jag tycker det känns svårt att vinna en sådan stämning, är inte alla program väldigt lika?

Fredrik Arefalk, programchef på TV4, vill inte ge några kommentarer.

Nöjesbladet har sökt ansvariga på Talpa för en kommentar.

Publicerad: