TV

Svenska Erika kan vinna jaktsåpan i USA

Av: 

Rebecca Haimi

Natalie Demirian

TV

Är stor tittarfavorit: ”Programmet speglar inte riktigt vad jakt betyder för mig”

Hon sökte av en slump.

Nu är svenska Erika Bergmark från Skellefteå favorittippad att vinna jaktsåpan ”Extreme Huntress” i USA.

– Programmet speglar inte vad jakt betyder för mig, säger hon.

Erika Bergmark, 25, går jägmästarutbildningen i Umeå.

Och så är hon med i en amerikansk jakttävling i USA. Tillsammans med fem andra kvinnliga finalister från USA, Kanada, Sydafrika och Australien plockades Erika Bergmark ut som finalist i ”Extreme Huntress”.

En såpa som utspelar sig på en ranch i Texas.

– I somras spelade vi in i en vecka. Ranchen var 80 kvadratkilometer stor. Det fanns mycket djur där, men vi fick specifika djur att jaga. Alltså just den bocken, med det avbrutna hornet, säger Erika Bergmark.

Är tittarfavorit

De tävlande bedöms av domare för teknik och etik. De har även plockat poäng i prickskytte tävlingar mot tavlor och popularitet bland tittare.

– Hur många djur vi fäller spelar ingen roll. Jakt för mig handlar inte om tävling. Programmet speglar inte riktigt vad det betyder för mig. Jag tycker att det är viktigt att visa stor respekt för djuren när man jagar. Det märks inte i programmet, säger Erika Bergmark.

Den inställningen har lönat sig. Svensken är tittarfavorit och leder stort i online-röstningen.

Att hon sökte till programmet var mest en slump.

– Man kunde gå in och försöka vinna en jaktresa på en hemsida. Jag gjorde det och hamnade i något register där jag fick ett massutskick om programmet. Jag tänkte att jag inte hade någonting att förlora och att det verkade vara en kul grej, säger Erika Bergmark.

Vinnaren utses i januari

Programmet syftar till att lyfta fram jagande tjejer.

– Jag har inte funderat över att jag är tjej och jagar. Det är det som är friheten. Alla jagar på lika villkor. I naturen är man sig själv, säger hon.

Vinnaren i ”Extreme huntress” presenteras den 16 januari på Dallas Safari Club i Texas under en stor galamiddag.

– Den största vinsten för mig var att få fara och jaga i Texas och skulle jag vinna ser jag det som en kul bonus, säger Erika Bergmark.

Förutom tittarrösterna räknas även domarpoäng och poängen som deltagarna samlat på sig under tävlingens gång in när vinnaren ska koras.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Zlatans nya bok "Adrenalina" – förbeställ här!

Sportbladet Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

TV