Här möter Helge Skoog Aftonbladet – i matduell

TV

Nu gör legendaren sitt sista ”Halv åtta hos mig”

1 av 17

Med fransk löksoppa och lite fusk.

Nöjesbladet utmanade Helge Skoog i en matduell – och åkte på storstryk.

– Det var påvert, säger han och skrattar.

I kväll sänds sista avsnittet av ”Halv åtta hos mig”, med Helge Skoog som speakerröst. Det har blivit totalt 536 stycken. Men nu lägger han av.

– Det är inte vemodigt. Det blir det sen. När jag är ensam och bortglömd, ­säger han och skrattar.

För att fira av legendaren våldgästade Nöjesbladet Helge Skoog för ett ”Halv åtta hos Helge”.

Fuskar i tävlingen

Det visade sig omöjligt att slå den sarkastiske skådespelaren i duell. Han fuskar nämligen. Team Helge Skoog ställde upp med en fransk löksoppa. Och vatten. Det var allt.

– Jag glömde att hälla i konjaken. Det blir salt. Men den får sju poäng, skröt Helge.

Nöjesbladet kontrade med fisk, närmare bestämt en helgeflundra.

– Sju poäng. Helgeflundra, mycket fiffigt och vitsigt – men var är potatisen? röt Helge.

Den rafflande tävlingen fick alltså avgöras på efterrättsnivå. Nöjesbladet bjöd på manchego-ost, marmelad och champagne.

– Det är lite påvert. Du har gjort vad du kunnat. Det blir en femma. Det är kombinationerna. Det är lite konstigt med champagne till det här, röt Helge.

Helge valde att inte laga en efterrätt. Det valet resulterade i att han gav sig själv 10 poäng – och vann.

– Det är onyttigt med ­efterätt. Man får fantisera om den. Det kan vara en tiramisu. Den får en tia, skröt Helge.

Krabban i kylen

Nöjesbladet tog också med sig krabba till tävlingen. Den valde Helge helt enkelt att stoppa i kylen till ­senare.

– Den ska jag ta med lite vitt vin när ni har gått. Och min egen senapssås. Jag tror inte den du hade med var så bra, säger han.

LÄS OCKSÅ: Hon ersätter Helge i ”Halv åtta hos mig”

LÄS OCKSÅ: Därför lämnar han succéprogrammet

Helges favoritögonblick i programmet

1 ”När det blir fel så blir det ju bra tv. En minnesvärd stund var när en chokladfontän löpte amok. En efterrätt i Djursholm. Det vällde choklad och det tog aldrig slut. Magiskt! Det var inte roligt för värdinnan, men jag skrattade gott åt detta. Det var några år sedan.”

2 ”Det har förekommit larver i sallad. Men det tyder ju på att det är obesprutad sallad. Så det kan ju vara bra det också. Jag har varit med om det själv på en förstklassig restaurang. Så det förekommer ju. De åt inte upp larverna i alla fall.”

3 ”För det mesta är det väldigt städat och iordningställt. Så kan inte folk ha det i vardagslag. Vid något tillfälle var det någon som öppnade dörren till ett oerhört ostädat barnrum. Sedan höll han vid middagsbordet ett tal om det ’icke-perfekta’. Jag stöttade honom i detta. Jag gillade det.”

Dröm-menyn

”När jag var i tonåren och pappa var i Stockholm brukade han bjuda mig på Restaurang Cattelin. Jag minns fortfarande den fantastiskta hummersoppan. Jag har försökt göra den själv. Mycket gott. Annars tycker jag mycket om en piggvar man lägger i ugnen i hundra grader i en timme. Och så äter man den med smält smör, pepparrot och potatis till. Det är gott också.”

Mardrömsmenyn

”Den kan man få om man tar in på ett sjukhus i Stockholmstrakten och får mat som görs av Sodexo. Konstigt nog är det ett franskt företag och därför borde de ha hög kvalitet på maten. Men jag har besökt släktingar som har ätit sånt där, sönderkokt fisk och så vidare. Men nu kanske de har sagt upp kontraktet med bolaget.”