Kär i väninnans man

Publicerad:
Uppdaterad:

TV

Juninatten

Svenskt kärleksdrama med Ingrid Bergman (1915-1982).

Den brukar räknas som en av hennes allra bästa rollprestationer i svensk film.

Hon spelar Kerstin, en ung kvinna som jobbar på ett apotek i en svensk landsortsstad. Hon lever ensam tills hon inleder ett förhållande med en arbetslös sjöman (Gunnar Sjöberg, 1909-1977). Men de är ett omaka par, hon beslutar sig för att bryta upp och vid det bråk som då uppstår, vådaskjuter han henne svårt.

Det blir en uppmärksammad rättegång.

Kerstin byter namn till Sara och flyttar till Stockholm. Sjömannen hamnar i fängelse.

Kerstin skaffar sig ett nytt och mer socialt liv. Får flera väninnor, bl a Åsa (Marianne Löfgren, 1910-1957).

När sjömannen, villkorligt frigiven, åter dyker upp i hennes liv, ringer hon genast Åsa för att få hjälp. Hon har med sig sin fästman, underläkaren Stefan (Olof Widgren, 1907-1999) – och det säger klick direkt mellan honom och Åsas väninna Sara.

Ska de bejaka kärleken och svika henne?

En välspelad och dramatisk historia, där dock – ironiskt nog – titeln egentligen inte stämmer.’

Förlagan, Tora Nordström-Bonniers debutroman, hade nämligen några för sin tid ovanligt frispråkiga erotiska skildringar. Bl a just ett möte mellan de två huvudpersonerna under en juninatt. Denna för intrigen så viktiga händelse, vågade man inte filma, man räknade kallt med att censuren hade klippt bort den i vilket fall som helst. (1940)

SVT 1 14.30 /kärlek

Deep blue sea

En slags B-version av Spielberg-klassikern ”Hajen” (1975).

I ett laboratorium under havsytan håller några forskare på med genmanipulation av hajar för att hitta ett botemedel mot Alzheimer's. Något går snett och hajarna blir inte bara som galna, experimenten har också gjort dem smarta. Så under ett oväder, blir forskarna inlåsta med ett gäng mycket intelligenta mördarhajar...

Finska regissören Renny Harlin tråkar åtminstone inte ut oss. Och skådisarna är bra: Thomas Jane, Saffran Burrows, Samuel L. Jackson, Stellan Skarsgård, Jacqueline McKenzie, Michael Rapaport och LL Cool J. (1999)

Canal+ Gul 17.45 /spänning, action, humor, kärlek

Truman

Gary Sinise som Harry S. Truman, USA:s president 1945-1953.

Han har gestaltats på film och tv tidigare, bland annat i tv-serien ”Krig och fred”, men aldrig så övertygande som i den här prisbelönade filmen, gjord för amerikanska kabel-tv-kanalen HBO.

Men så är också den 46-årige trebarnspappan Gary Sinise något av 1990-talets stjärnskott i USA.

Efter att i många år ha spelat på och drivit smått legendariska Steppenwolf-teatern i Chicago och gjort mindre film- och tv-roller, kom genombrottet i ”Forrest Gump” (1994).

Sedan dess har han bland annat gjort Stephen King-serien ”Pestens tid” (1994), ”Apollo 13” (1995) och ”Ransom” (1996).

Truman (1884-1972) var demokraten som efter affärsverksamhet under depressionsåren hoppade på politiken.

Som president svarade han för de avgörande besluten vid FN:s tillkomst 1945, Tysklands ovillkorliga kapitulation samma år samt för beslutet att fälla atombomben över Japan. (1995).

SVT 1 22.50 /spänning, kärlek, budskap

Hideous kinky

”Titanic”-stjärnan Kate Winslet är mycket bra som hippie i det tidiga 1970-talets Marocko. Hon söker frihet och kärlek (ihop med Saïd Taghmaoui), medan hennes två döttrar är mer vacklande till bohemlivet. Gripande och välspelat. (1998)

TV 1000 Cinema 17.00 /kärlek

I Kina käkar dom hundar

Underhållande dansk actionkomedi, lite i samma anda som Quentin Tarantinos filmer. Med Kim Bodnia (”Pusher”, ”Bleeder”) och manus av Anders Thomas Jensen, tidigare i år aktuell på svenska biografer med ”Blinkande hundar”. (I Kina spiser de hunde, 1999)

TV 1000 20.00 /spänning, humor, kärlek

Sleepers

Välgjort drama som påstås vara självbiografiskt, men sanningshalten har ifrågasatts. Skildrar fyra tonårsgrabbar som växer upp i 1960-talets New York. De hamnar på ungdomsanstalt där de blir misshandlade och våldtagna. Som vuxna (Brad Pitt, Jason Patric, Billy Crudup, Ron Eldard) utkräver de en raffinerad hämnd? Med Robert De Niro, Dustin Hoffman och Kevin Bacon i viktiga biroller. (1996)

TV 3 21.00 /spänning, kärlek

Belägringen av Alta View

Spännande tv-thriller om en galning som ockuperar ett sjukhus och tar flera patienter som gisslan. Med Harry Hamlin, Teri Garr och Terry O´Quinn. (Deliver them from evil: The taking of Alta View, 1992.)

Kanal 5 0.15 /spänning

Härom natten?

Ett gripande, roligt och realistiskt kärleksdrama, som utspelas i Chicago. Med Rob Lowe, Demi Moore, James Belushi och Elizabeth Perkins – suveränt skådespeleri av alla fyra. (About last night..., 1986.)

TV 3 1.05 /kärlek, humor

Framgångens pris

Amerikanskt tv-drama om en ung gymnast som blir antagen till USA:s landslag. Men där blir livet betydligt tuffare än väntat? Med Swoosie Kurtz, från tv-serien ”Systrar”. (Little girls in pretty boxes, 1997.)

Z-TV 21.00 /spänning

Oss torpeder emellan

En bara halvlyckad kriminalkomedi, en mord- och förväxlingskarusell som utspelas i Montreal i Kanada. Ojämnt skådespeleri av Bruce Willis, Matthew Perry, Rosanna Arquette och duktiga nykomlingen Amanda Peet. (The whole nine yards, 2000.)

TV 1000 Cinema 21.00 /humor, kärlek, spänning

Heta droppar i Texas

En av de få Playboy-producerade mjukporrfilmerna som har en åtminstone halvkänd skådis framför kameran. Steven Bauer (känd från ”Scarface” och som exman till Melanie Griffith) spelar en före detta marinsoldat som som genom sitt jobb som livvakt till en förmögen man, hamnar i trassliga kvinnoaffärer. (Warm Texas rain, 1997.)

TV 6 22.15 /spänning, kärlek

Ravenous

Brittiskt skräckdrama, om kannibaler som levde i 1800-talets USA. Bra skådisar (Guy Pearce, Robert Carlyle, David Arquette) i en mot slutet rätt tjatig historia. (1999)

Canal+ Gul 0.30 /spänning

Ett päron till farsa på semester i Europa

Tredje filmen om Chevy Chase, Beverly D´Angelo och deras ungar, den här gången på semester i Europa. Några kul scener, men mest förutsägbara skämt som kretsar kring de mest kända fördomarna om t ex fransmän och engelsmän. (National Lampoon´s European vacation, 1983.)

Kanal 5 20.00 /humor, kärlek

Entrapment

Mycket påkostad men enormt seg thriller om en sofistikerad konsttjuv (Sean Connery) och en försäkringsagent (Catherine Zeta-Jones) som är honom på spåren. Fantasifulla miljöer, som världens högsta skyskrapa, Twin Towers i Kuala Lumpur, men noll kemi mellan filmens stjärnor. (1999)

TV 1000 22.00 /spänning, action, humor, kärlek

Jan-Olov Andersson

Publicerad: