Idol

Nolltolerans – men inte för favoriten

Av: 

Martin Söderström

TV

Martin Söderström: Folk jagas med blåslampa om de tittar på en pilsner – men någon som knarkar får stanna

REJÄL TABBE Jay Smith har gjort bort sig ordentligt. Samtidigt är det en kille som av allt att döma inte klarar av att tackla sina mörka sidor på egen hand.

REJÄL TABBE Jay Smith har gjort bort sig ordentligt. Samtidigt är det en kille som av allt att döma inte klarar av att tackla sina mörka sidor på egen hand.

KARLSTAD. Jay Smith tog droger – och fick stanna kvar i ”Idol”.

Ur ett mänskligt perspektiv är det förstås helt rätt.

Samtidigt leder det fram till en lång rad obekväma frågor.

Aftonbladets reporter Martin Söderström.

Det är så lätt att döma. Så lätt att ha åsikter nu.

Så lätt att med myndig stämma börja skrika ”ut med knarkaren” och ha både moral och tävlingsregler säkert på sin sida. Men jag undrar om det är så enkelt.

Visst. Jay Smith har gjort bort sig. Tabbat sig något så förbannat. Det går inte att förneka.

Samtidigt är det en människa vi pratar om här. En kille som av allt att döma inte klarat av att tackla sina mörka sidor på egen hand. Därför är det naturligtvis rätt av TV4 att låta honom fortsätta i ”Idol”. Ur ett mänskligt perspektiv vore allt annat förödande. Produktionen har

både resurser och möjligheter att hjälpa honom på rätt köl igen. Att bara släppa honom på ändan, utan stöd, vore oansvarigt och dumdristigt. En diskvalificering skulle kunna vara rent ödeläggande.

Samtidigt sätter hela Jay-affären ett iskallt sökarljus på en hel armé obekväma frågetecken.

Som hur mycket TV4:s regelverk, som de hittills hållit så heligt, är värt nu.

Det råder nolltolerans mot rusmedel, samtidigt har produktionen i och med beslutet att låta Jay Smith fortsätta i tävlingen i ett slag underkänt sina egna regler. Signalerna det skickar är inte snygga alls.

Produktionen har jagat deltagarna med blåslampa om de så mycket som sneglat gillande på en pilsner. Men när någon de facto knarkat får den stanna.

Denna någon är i och för sig inte vem som helst. Det är storfavoriten vi snackar om här. Den förmodade vinnaren som sitter så säkert på favorittronen att spelbolagen redan börjat betala ut vinstsummor till dem som tippat Smith som segrare. En stjärna med sådan lyskraft genererar tittare, röster och i förlängningen fett med cash till kanalen.

Det låter förstås cyniskt. Men det är svårt att låta bli att undra om TV4 agerat likadant om det varit någon av de andra deltagarna som testats positivt för drogintag.

Själva svarar de självklart ja på den frågan. Vad skulle de annars göra?

Men tveksamheten hänger kvar som luften i en dåligt vädrad sommarstuga.

Andreas Weise fick lämna ”Idol”. Talangsåpan kommer att vara tommare utan honom.

Men något säger mig att han har en alldeles lysande liten framtid för sina fötter.

Allt förutsätter förstås tajming, tur och ett inte oansenligt mått av talang. Men det vi har sett av den blonde croonern i höst pekar tydligt mot en begåvning som kan ta honom långt. Kanske inte nödvändigtvis som popstjärna av solosnitt. Men spelar han korten rätt så skulle jag bli mycket förvånad om han inte har en blomstrande tv-karriär i vardande.

Tänk på det. Rolig, kvick i såväl tanke som replik, passionerat förälskad i kameran. Hans gnabbande med Jihde och totala naturlighet i strålkastarljuset är rena drömmen för inslagsproducenter och tv-team i hela landet.

För det var just som entertainer – som skamlös och fräck underhållare – som Andreas Weise kom att göra allra störst avtryck i ”Idol” 2010. Programmet må vara en profil fattigare just nu.

Men tv-Sverige kan ha sett början på något stort.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Idol