”Bomull i öronen inte tillräckligt”

avTobias Lundgren

TV

Temat för idolerna på fredag är Hits på svenska.

Och efter en första titt på låtlistan råder Helena Trus tittarna att gräva fram hörselskydden.

– Det räcker inte med bomull i öronen.

På fredag dyker det klassiska temat Hits på svenska upp i ”Idol” igen.

Utmärkande för deltagarnas låtval är att många av låtarna är färska hits – något Nöjesbladets Idol-expert Helena Trus inte alls är nöjd med:

– Oj, var ska jag börja. När jag tittar på låtlistan funderar jag på att börja blanda cement. För i det här fallet räcker det inte med något så mjukt som bomull i öronen. Det finns en massa fantastiska låtar på svenska med allt från Marie Fredriksson till Eva Dahlgren. Istället ska idolerna sjunga nyare hits och då börjar genast karaokevarningslamporna att blinka alldeles för rött.

Men samtidigt försvarar Trus idolerna och menar att felet ligger i vilka låtar som finns att välja bland. Med det sagt framhäver hon några val som sämre än andra.

– Frågorna är många. Varför väljer Linni årets plåga "Om sanningen ska fram"? Denise platta "Från och med nu"? Och Robin en av de mest sönderspelade låtarna "Alla vill till himlen..."?

Trots karaokevarningen och några taffliga låtval ser Trus ändå lite ljus i låtmörkret.

– Självklart finns det ljuspunkter, jag känner hopp när Amanda Persson valt Kents "Utan dina andetag". Likaså Mollys val av Maggios "Satan i gatan". Det bästa varje idol kan göra är att – med risk för att låta som Laila Bagge - göra låten till sin egen. Annars riskerar tyvärr fel idol att röstas ut.