Kit Harington

’Märkligt att mina bröst provocerar’

TV

Skådespelarna i ’Game of thrones’ slår tillbaka mot anklagelserna om sexism

”Game of thrones” har anklagats för sexism och ojämlika nakenscener.

Nu slår seriens stjärnor tillbaka.

– Det är märkligt att ­mina bröstvårtor provo­cerar mer än en halshuggning, säger Melisandre-skådisen Carice van ­Houten, 38.

Ända sedan första avsnittet 2011 har ”Game of thrones” kritiserats för sina många sex- och naken­scener.

Kritikerna har kallat succé­serien för sexistisk som visar fler avklädda kvinnor än män. Men stjärnorna själva går till försvar.

– Jag tycker att allt är väldigt nödvändigt. Det var så som kvinnor brukade få sin vilja fram - genom sexet, ­säger Sophie Turner, 19, som spelar Sansa Stark.

”Inte fler penisar”

Carice van Houten, 38, säger att hennes roll, Melisandre, använder sin kropp som sitt instrument för att få makt. Hon undrar hur naken­scenerna kan provocera mer än seriens brutala våld.

– Folk pratar mer om ­mina bröstvårtor än om ­huvuden som blir avhuggna och det känns väldigt märkligt för mig, säger hon.

Jon Snow-skådisen Kit Harington, 28, efterlyste i fjol mer jämlikhet vad gäller nakenheten i serien. Nu har han ändrat sig något.

– Jag tror verkligen inte att man skulle kunna köra total manlig nakenhet framifrån, för det skulle vara för distraherande på ett sätt, ­säger han.

Van Houten håller med:

– Jag vill nödvändigtvis inte se fler penisar.

Kit Harington har bara strippat helt i serien en gång - och spelades då av en stand-in som filmades bakifrån efter­som stjärnan själv ­brutit foten. Trots många kvinnliga journalisters protester så tvivlar hunken på att någon ändå skulle vilja se mer än hans rumpa.

– Jag vet inte hur man skulle kunna göra en sexscen där männen visar allt utan att det blir löjligt.

”Giftiga mördare”

Liam Cunningham, 53, som spelar Davos Seaworth, kallar kritikerna ”vansinniga”.

– Tänk er ”Game of thrones” utan sexet och våldet. Folk skulle undra: ”Vad fan, tror ni att vi är tolv år eller?” Det är en del av vuxen­världen, säger han och ­menar att serien verkligen inte ­objektifierar kvinnor.

– Världen vi visar är ­väldigt styrd av män. Det är ett feodalsystem och en ­patriarkalisk, gammeldags värld. Men om du kollar på de kvinnliga karaktärerna så är de jävligt farliga. De må ­inte ha kronan på huvudet ­eller svärdet i handen, men de är gif­tiga mör­dare.

Tre röster om nakenscenerna

George R R Martin, författare till originalböckerna, i The Telegraph:

– Jag är alltid förvånad över hur det alltid är så mycket mer kontrovers kring sexet än kring våldet.

– Jag tror att det säger någonting om oss som nödvändigtvis inte är bra.

– Jag kan skriva en scen och i detalj beskriva en penis som förs in i en vagina och en del av publiken blir väldigt upprörda av det. Men sen kan jag skriva om en yxa som förs in i ett huvud och ingen klagar på det. Generellt sett så föredrar jag penisar i vaginor framför yxor i skallar.

Jessica Henwick, 23, ny skådespelare i ”Game of thrones” säsong fem:

– Det är riktigt trevligt att se starka kvinnor i en fantasyserie och det bästa är att landet Dorne ­inte har ett patriarkalt samhälle.

Sophie Turner, 19, har spelat Sansa Stark sedan säsong ett:

– Jag tycker att allt är väldigt nödvändigt. Inget av det är överflödigt. Det var så som kvinnor brukade få sin vilja fram - genom sexet.

Petter J Larsson

ANNONS

Få 12 månader till priset av 8! Den bästa underhållningen på HBO Max.

Extern länk från HBO Max

Beställ här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

TV

/

Kit Harington

ÄMNEN I ARTIKELN

Kit Harington

Game of thrones