Filmtips 16 februari

Foto: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi och Giorgio Cantarini i en rolig film om ett tungt ämne.
TV

Livet är underbart

Roberto Benignis originella komedi om livet i ett koncentrationsläger.

Prisbelönad i Cannes, utsedd till bästa europeiska film och Oscarsvinnare för bästa utländska film, skådespelare och musik.

Filmens stjärna fick internationellt kultrykte via Jim Jarmuschs filmer. Hemma i Italien har han länge varit Lasse Åberg-stor som filmkomiker.

Detta var en oväntad film från en komiker som annars är mer Åsa-Nisse på italienska; larvig, högljudd, påfrestande.

Första hälften utspelas i det sena 1930-talets Italien. Guido (Benigni) är servitör, senare öppnar han en bokhandel. Han charmar unga kvinnan Dora ( Nicoletta Braschi) och lyckas till sist stjäla hennes hjärta från stadens fascist. Andra hälften utspelas i slutet av andra världskriget. Nazisterna placerar Guido och fem-årige sonen Joshua ( Giorgio Cantarini) i ett koncentrationsläger, hustrun Dora väljer att frivilligt följa med (hon är inte judinna).

För att Joshua inte ska skita på sig av rädsla i dödslägret, uppfinner Guido en lek. Han förklarar att alltihop, hela vistelsen i lägret, är en tävling där det gäller att samla poäng. Han lurar sonen att uppträda på ett visst sätt - allt för att samla poäng i tävlingen; i verkligheten är det ett finurligt, men livsfarligt, sätt att rädda grabben från att gasas ihjäl.

Helt orealistiskt, förstås. Men som komiskt drama fungerar det. Såväl Benignis mer yviga drifter med nazismen som mer subtila saker som att en fascistledare döpt sina barn till Adolf och Benito.

De som klagat på att Benigni skämtar med Förintelsen, är helt fel ute. Han visar bara hur en man i en desperat situation använder sin enda talang - humorn - för att skydda sin son.

"Livet är underbart" är originell, rolig, gripande - men jag irriterar mig ändå ofta på Benignis överspel. (La Vita è bella, 1997)

TV 4

21.00

I skuggan av Bronx

Stark regidebut av Robert De Niro, om en ung grabb som växer upp i 1960-talets New York. Pappan (De Niro) försöker fostra honom till ett hederligt liv, men sonen är mer imponerad av kvarterets gangster (Chazz Palminteri). Humor och allvar, mycket snyggt förpackat. (A Bronx tale, 1993)

Canal +

17.40

Bad as I wanna be

En biografi om skandalomsusade förra basketstjärnan Dennis Rodman. Tv-filmen är gjord helt på hans villkor. Han dyker själv upp som berättare, men spelas annars i filmen av Dwayne Adway.

Förvånansvärt lite tid handlar om basket och orimligt mycket tid ägnas åt den mycket korta kärleksaffären med Madonna.

(As bad as I wanna be: The Dennis Rodman story, 1998)

ZTV

20.00

Doktor Zjivago

Praktfullt jätteepos, ett slags såpopera som utspelas under flera decennier i Ryssland. Bland annat under första världskriget och ryska revolutionen. Femfaldigt Oscarsbelönad. I rollerna Omar Sharif och Julie Christie.

(Doctor Zhivago, 1965)

TCM

22.00

Indiana Jones och det sista korståget

Tredje och senaste filmen med Harrison Ford som arkeologen och äventyraren Indiana Jones. Börjar med att vi får träffa hjälten som ung. Då spelas han av River Phoenix (1970–1993). Den Indiana Jones vi lärt känna, hamnar sedan på en äventyrlig resa som, via Venedig och Berlin, slutar i Nordafrika. Där hamnar han i nazisternas våld när han letar efter sin försvunne far. Trots att Sean Connery spelar pappa till Ford, är han på riktigt faktiskt bara tolv år äldre?

En fjärde film om Indiana Jones är just nu under planering.

(Indiana Jones and the last crusade, 1989)

TV 3

21.00