Filmtips 14 juli

Foto: victoria film
Gösta Ekman och de andra poliserna i Beckfilmen "Brandbilen som försvann".
TV

Brandbilen som försvann

Flera fall knyts ihop när Gösta Ekman och hans poliskolleger ska lösa en mordbrand. Mest intryck gör Rolf Lassgård som storvuxne Gunvald Larsson.

Handlingen rör sig mellan Stockholm och Köpenhamn, där Martin Beck kommer en knarkliga på spåren.

Kjell Bergqvist spelar Kollberg, och Ing-Marie Carlsson är dennes hustru i en liten biroll. Tova Magnusson-Norling är Becks dotter.

Den här serien på sex filmer följer Sjöwall-Wahlöös romaner om brott. Men böckerna använde deckarens ram för att berätta om samhället, filmerna får mest plats med själva mördarjakten. De samproducerades med tysk tv, och Hajo Gies som regisserat den här hade bland annat gjort deckaren "Schimanski", och han har fortsatt som tv-regissör av tysk spänning.

Rolf Lassgård är en mångsidig skådespelare, men har bland annat varit trovärdig som polis flera gånger.

Förutom Gunvald Larsson är han Wallander i Henning Mankell-serien, polisen som jagar tjuvskyttar i "Jägarna" och i Lars Molins "Sommarmord" sköter han den lokala mordutredningen. (1993)

SVT 2

23.10

Timmarna med Rita

Liverpoolförfattaren Willy Russell har gjort flera starka pjäser/filmer från arbetarnas kvarter. Här är det Rita ( Julie Walters) som läser för en alkoholiserad professor ( Michael Caine). Efter en tid ser de båda nya, starka sidor hos henne. (Educating Rita, 1983)

TV 3

3.05

Pulp fiction

"Kioskdeckare" hade varit en korrekt svensk titel på Quentin Tarantinos originella film. Han väver samman tre historier och berättar dem inte i tidsordning, men till sist hänger allt ihop ändå. Bitvis rolig, bitvis mycket våldsam. Har fått många efterföljare och gav nytt liv åt John Travoltas karriär. (1994)

TV 1000 Cinema

23.10

Älskade hundar

Oscarsnominerad mexikansk film som väver ihop tre historier, alla med hundanknytning. Berättelser och bilder som gör starkt intryck, med djup och närhet i skildring av rika och fattiga. För tankarna till "Pulp fiction" men också originelle mexikanske filmaren Alejandro Jodorowsky. (Amores perros, 2000)

Canal+

23.30

Beck - Vita nätter

En av de bättre i serien. Peter Habers Beck får visa mer känslor och utbrott när hans kommissarie engagerar sig privat i ett fall, vilket ger glöd åt intrigen. Ungdomskulturen är farlig, som så ofta i de här nya historierna. Knarksmuggling och rave.

Det här var en av de första filmerna i den nya omgång som hade premiär på bio eller video 1997. De bygger inte på Sjöwall och Wahlöös tio romaner som kom på 1960- och 1970-talen, utan är fall från dagens Sverige som bara använder en del av rollfigurerna.

Några av de nya filmerna gick på bio, men de flesta har släppts direkt på video och sedan visats i tv. Eftersom tyska pengar är inblandade i projektet så görs en del roller av tyskar som dubbas.

Sammanlagt har det spelats in 16 nya filmer med Peter Haber och Mikael Persbrandt som Beck och Gunvald Larsson. (1997)

TV 4

21.00