Många har spelat rollen

TV

Tarzans hämnd

Här spelas djungelhjälten av olympiske tiokamparen Glenn Morris, vältränad men ingen filmstjärnetyp. I en biroll som mamma syns Hedda Hopper.

TV 4 visar tre Tarzanfilmer den här veckan. I går med Bruce Bennett, i dag med Glenn Morris och i morgon med Gordon Scott, tidigare livvakt.

Men den mest kände Tarzan var Johnny Weissmüller, olympisk simmarkung som blev lianernas härskare 1932 och gjorde 12 Tarzanfilmer.

Först av allt kom Edgar Rice Burroughs roman. Den förste film-Tarzan var stum och kom 1918. Då spelades han av Elmo Lincoln. Just på 1930-talet fanns det flera konkurrerande Tarzan, och han hade även äventyr i radio.

1984 spelades han av Christopher Lambert, och för några år sedan kom Disney med en tecknad variant.

Kanske dags för någon ny Tarzan att dra på sig djungeltanga? (Tarzan’s revenge, 1938)

TV 4

13.00

Döda män klär inte i rutigt

Steve Martin i deckare som inte bara är mycket 1940-talsinspirerad – via finurliga inklipp ur äldre filmer ”spelar” han också mot bland andra Ingrid Bergman och Humphrey Bogart. Därför är filmen svartvit, för att få de gamla klippen att fungera.

Men det känns också som ett skämt som dras ut lite för länge. Riktigt spännande blir det ju inte, mest fnissigt.

Regissören Carl Reiner är också med i filmen som skådespelare. Honom såg vi senast som trött svindlare i ”Ocean’s eleven” mot Brad Pitt.

Sista filmen för den berömda klädsskaparen Edith Head som vann många kostym-Oscar. (Dead men don’t wear plaid, 1982)

TV 3

23.05

Kod okänd

Ovanligt varm för att vara av kylige österrikaren Michael Haneke, som här väver ihop några människo-öden i Paris. Juliette Binoche är utmärkt som provfilmande skådespelerska, en av flera fängslande historier. (Code inconnu, 2000)

Canal + Gul

20.30

White lies

Prisbelönat tv-drama om en ung medelklassflicka som hamnar i ett gäng med nynazister. Med Sarah Polley, den blott 20-åriga och mycket begåvade skådisen från Atom Egoyans ”Ljuva morgondag”. Gjord för kanadensisk tv och har vissa liketer med ”Amercian history X”, men är inte lika övertygande. (1998)

TV 3

21.00