Skandalfamiljen styr svensk tv

Uppdaterad 2019-07-25 | Publicerad 2012-01-10

Mediamogulerna Murdoch ligger bakom de största succéserierna i svensk tv

Skandalomsusade mediemogulen Rupert Murdoch och hans dotter Elisabeth är svensk tv:s okända makthavare.

Världens mäktigaste mediefamilj äger i dag 15 svenska film- och tv-bolag.

Familjen ligger bakom svenska tv-favoriter som: ”Stjärnorna på slottet”, ”Idol”, ”Äntligen hemma”, ”Ensam mamma söker” och ”Bonde söker fru”.

Rupert Murdoch, 80, är mångmiljardär och en av världens mäktigaste mediechefer. Via sitt bolag Newscorp äger och kontrollerar han en stor del av den internationella tv- och -tidnings och underhållningsindustrin. Giganter som FOX TV, 20th Century Fox, National Geographic Channel, Wall Street Journal, The Sun, The Sunday Times är bara en del av Rupert Murdochs imperium.

Brittiska Sky-koncernen ägs till 39 procent av News Corporation.

Dottern styr Norden

Han är också mannen bakom den engelska tabloiden News of The World som ertappades med att avlyssna röstbrevlådor. Tusentals kändisar drabbades av de olagliga arbetsmetoderna. När det blev känt att även brottsoffer avlyssnats blev situationen ohållbar. Till slut tvingades News Corp lägga ner tidningen som med sin 168-åriga historia var Storbritanniens största med 2,8 miljoner i upplaga.

I norden är det hans dotter Elisabeth Murdoch som driver affärerna. I april 2009 köpte hennes bolag Shine Ltd den svenska koncernen Metronome. Shine är ett oberoende produktionsbolag som i England gör tv-program åt bland andra BBC och ITV och Sky.

– Den här affären är en milstolpe för Shine Group, sa Elisabeth Murdoch i ett uttalande i samband med köpet.

Det var norska mediekoncernen Schibsted, som bland annat äger Aftonbladet, som sålde för 719 miljoner kronor.

Ligger bakom Idol

Nu sitter Elisabeth Murdoch i styrelsen för 15 svenska aktiebolag som alla ingår Metronome koncernen.

Bolagen med Meter Television i spetsen ligger bakom i stort sett varenda välkänt tv-program de senaste åren.

”Äntligen hemma” med Martin Timell eller ”Ensam mamma söker” ”Bonde söker fru”, ”Idol” ”Lyxfällen” ”Körslaget” och ”Mästarnas Mästare” är bara några få exempel på Murdoch-bolagens produktioner. I april sålde Elisabeth Murdoch Shine Ltd med alla dess dotterbolag till sin fars bolag News Corporation för 3,3 miljarder kronor.

Det blev en mycket lönsam affär för Elisabeth Murdoch som fick nästan 1,5 miljarder kronor i affären.

Gift med PR-konsult

Med pappas bolag som ägare fortsätter hon som direktör för Shinegruppen, hon har också behållit sin position i de svenska bolagen.

Trots ofantliga rikedomar är Elisabeth Murdoch, eller Liz, mycket engagerad i den svenska verksamheten. Hon besöker ofta Sverige enligt Anna Rydin, VD i Meter Television och styrelsekollega med Murdoch.

– Hon är väldigt närvarande både som chef och ägare, säger Anna Rydin.

Elisabeth Murdoch, 43, är gift med Matthew Freud och har fyra barn och två styvbarn. Hennes man Matthew är barnbarn till Sigmund Freud, psykoanalysens fader, och anses som en av Londons största pr-konsulter. Han är i sin tur nära vän med Rebecka Brooks, tidigare chefredaktör för den nu nedlagda News of the World.

Elisabeth Murdoch har försökt hålla en stor distans till hela avlyssningsskandalen och har inte velat uttala sig. Även i Sverige vill man distansera sig till moderbolaget News Corp och hennes pappa Rupert Murdoch.

Eva-Lotta Almkvist som sitter i fem olika bolagsstyrelser tillsammans med Elisabeth Murdoch säger först till Aftonbladet att hon inte får uttala sig men återkommer efter en stund. Då beskriver hon Elisabeth Murdoch som en kunnig och engagerad.

– Hon vet vad hon gör och är mycket delaktig i Metronome koncernen, säger Almkvist.

Sedan april ägs Shine av News Corp. Hur har det påverkat er?

– Inte alls, vi rapporterar till Shine. Det är liksom så långt bort, det andra, säger Eva-Lotta Almkvist.

ANNONS