– Pappa dog som en hjälte

Av: Jon Forsling

Publicerad:
Uppdaterad:

Laleh berättar om sorgen efter pappan och sin svåra depression

Foto: LEVDE UNDER HOT Laleh Pourkarim och hennes familj levde på flykt eftesom hennes pappa var politiskt aktiv i hemlandet Iran.

Ständigt på flykt som barn. En far som dog en hjältedöd.

Och en skivinspelning som gav henne psykiska besvär.

I kvällens ”Så mycket bättre” berättar Laleh öppenhjärtigt om hur dåligt hon mått under sitt livs svåraste stunder.

– Panikångest, depression...allting, säger hon.

Foto: En ung Laleh med sin pappa Houshang.

Laleh Pourkarim, 29, har blivit folkkär tack vare sin medverkan i succéprogrammet ”Så mycket bättre”.

I kvällens avsnitt är det hennes tur att stå i fokus. Och den blyga, reserverade sångerskan väljer att ta bladet från munnen och berätta öppenhjärtigt om sitt dramatiska liv.

”Gör mig ledsen”

Laleh flydde med sin familj från staden Bandar-e Anzali i Iran som ettåring och gjorde sedan mellanstopp i Minsk, Azerbajdzjan, Östberlin, Tidaholm och slutligen Göteborg.

– Ibland kan jag tänka när jag ser bilder på mig när jag var liten att ”stackars tjejen”. Det gör mig mer ledsen än någonting, berättar hon.

– Jag har haft förmånen att växa upp med föräldrar som var politiskt aktiva. Mina föräldrar drev underjordiska tidningar. Det bidrog till att de levde under jorden. När jag föddes kunde de inte fortsätta med det, och det var därför vi var tvungna att fly.

Familjen levde under hot ända fram till faderns död:

– När min pappa dog kom det ungefär tiotusen på hans begravning. Han var en enormt framgångsrik journalist och författare. Det gjorde att vi fick fortsätta fly från land till land. Det var först efter att min pappa dog ... då var huvudmannen i familjen borta. Då finns det inget hot längre, berättar hon.

Stenhård press

Lalehs pappa Houshang, 59, omkom i en drunkningsolycka utanför Göteborg 1994.

– Jag har alltid sett min pappa som en hjälte. Han dog ju också som en hjälte. Han försökte rädda en kvinna från att drunkna. Hon klarade sig, men han försvann.

Lalehs stora publika genombrott kom 2005, med debutskivan ”Laleh”. Men den stenhårda pressen att lyckas gjorde också att hon stundtals mådde psykiskt dåligt under inspelningen av skivan:

– Panikångest, depression ... allting i en härlig soppa. Man kan säga att jag pantsatte hela mitt liv för det här. Jag var så

fokuserad och jobbade jättehårt. Gissa då hur lycklig jag var när mitt album blev det mest sålda det året!

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN