Tittarnas ilska – efter att TV4-hallåorna plockats bort

avJakob Meijer

I går tackade TV4:s hallåor för sig.

Tittare riktar nu hård kritik mot kanalen.

”Så himla fel och tråkigt att dessa glädjespridare plockas bort. Vad håller ledningen på TV4 på med??”, skriver en upprörd tittare på kanalens Facebooksida.

Nöjesbladet kunde i januari avslöja att TV4 – efter 27 år – slopar sina hallåor. I stället kommer de framöver finnas kvar i röstform.

Håkan Iwar blev den som i måndags fick äran att göra den sista historiska sändningen.

Han förstår att beslutet kan uppröra en del tittare.

– Jag har full förståelse för de reaktioner vi har fått. Många människor tycker det är trist. Sedan får man såklart sätta det i perspektiv. Det finns långt mer tragiska saker i världen, men det är fint att folk har berörts. Särskilt i en tid där mer och mer blir avpersonifierat, så tror jag ”vännen i rutan” är viktig. Där tror jag att något kan gå förlorat, sa han till Nöjesbladet i samband med måndagens sista sändning.

”Ta bort reklamen i stället”

Och att döma av reaktionerna i sociala medier är det många som håller med Håkan Iwar. TV4:s sociala medier fylls nu med negativa kommentarer från tittare.

”Otroligt tråkigt att hallåorna är borttagna. TV4 förlorar sitt hjärta och blir som alla andra kanaler. Våga i stället sticka ut”, kommenterar en ilsken tittare på.

1 av 2 | Foto: Robin Lorentz-Allard
Håkan Iwar, sista hallåan i svensk tv.

En annan skriver:
”Neeej, ta inte bort hallåorna!!!  Varför vill ni bidra till ett mer opersonligt samhälle?  Vad är nästa steg; ta bort nyhetsuppläsarna?!”

Någon tycker man borde minska på reklamen i stället för att slopa hallåorna.

”Det blir bara sämre och sämre, ta bort reklamen istället, tror dom man är dement, samma reklam om och om igen”.

TV4: Har varit ett stort engagemang

På TV4 var man förberedd på de starka reaktionerna.

”Vi har läst och tagit del av publikens reaktioner. Det har varit ett stort engagemang bland våra tittare och kommit in mycket kärlek. Jag tycker att det blev ett väldigt fint avslut i rutan igår”, skriver Åsa Barsness, kommunikations- och HR-direktör på TV4, i ett mejl.

”Med det sagt är det fullt naturligt att ett avslut efter 27 år kan kännas vemodigt. Vi märker dock i tittarreaktionerna att det också finns en stor förståelse för vårt beslut och en nyfikenhet inför det nya.”

För Håkan Iwar, som synts som TV4-hallåa sedan 2014, väntar dock nya utmaningar. I sin sista sändning passade han också på att kuppa in en liten jobbannons.

Samtidigt som han förstår tittarna tar han TV4:s beslut med ro.

– Folk tycker alltid det är hemskt med förändringar i början. Jag tycker nog det är nyttigt att våga prova nya saker, sa han tidigare till Nöjesbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM

TV4