TV-bönder i svår kris

TV

”Det har varit ett skitår ekonomiskt”

Foto: SUGER PÅ RAMARNA Per Martin Svensson uppskattar att han har förlorat 150 000 på årets skörd. Nu kan han tvingas att sälja gården.

I tv målas deras vardag upp som en bekymmersfri idyll.

Men flera av deltagarna i "Bonde söker fru" genomgår en svår ekonomisk kris, visar Aftonbladets granskning.

- Jag vet inte om jag kan bo kvar på min gård, säger Per Martin Svensson, 39.

Hundratals kvinnor kontaktade TV4 för att få kontakt med fyra ensamstående bönder - och vips var en tv-succé född.

Ingen idyll

Men det är ingen bekymmersfri tillvaro i lantlig idyll som väntar en eventuell bondfru.

Aftonbladets granskning visar att två av finalisterna har ekonomiska problem - och att de andra två inte ens äger den bondgård de visar upp i tv.

Bor hemma

Andreas Vestesson, 28, bor hemma på sin pappas gård, och Marcus Sjöberg arrenderar mark från flera olika gårdar tillsammans med kompisen Daniel Bertilsson, 28.

- Jag bor på en gård som tillhör en bonde i Gränna. Men jag tycker det går bra för mig och "Danne", säger Marcus.

För de två deltagare som äger sina gårdar - Per Martin Svensson och Mikael Larsson - är det ekonomiska läget dock riktigt bistert.

Trots att deras ägor är värderade till flera miljoner kommer en stor del av deras inkomst från EU-bidrag och - i Per Martins fall - upprepade lån på huset.

"Ett skitår"

- Jag får suga på ramen, helt klart, säger Mikael Larsson och suckar. Det här året har varit ett riktigt skitår ekonomiskt och jag har säkert förlorat 150 000 bara på skörden. Jag måste eventuellt ta ett lån för att överleva.

Per Martin förlorade ännu mer - runt 400 000 kronor - på årets usla skörd. De senaste tre åren har han tvingats belåna sitt hus vid fyra tillfällen på totalt nära två miljoner kronor - och kan tvingas sälja sin gård utanför Tomelilla.

"Känns tungt"

- Jag är fattig som en kyrkråtta. Just nu jobbar jag för att försöka lösa det här. Det känns tungt, men så här är det att vara lantbrukare, säger Per Martin Svensson uppgivet.

Så lever bönderna i verkligheten

Jon Forsling