400 000 riskerar att bli utan tv-kanaler

Hundratusentals kunder riskerar snart att bli utan sina favoritprogram om Telia och Discovery inte lyckas förhandla fram ett avtal innan den 8 juni.

– Discovery börjar få lite av en historik att sköta sina förhandlingar genom att sätta kunderna i kläm, säger Jonas Hasselberg, chef för Telias konsumentaffärer.

Över 400 000 tv-tittare riskerar att förlora flera stora tv-kanaler om Discovery Networks Sweden och Telia inte lyckas komma överens om ett nytt avtal. Utan ett avtal slocknar kanalerna för Telias kunder den 8 juni.

De kanaler som berörs är Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11, Eurosport 1, Eurosport 2, Discovery, Discovery Science, Discovery World, Discovery ID, TLC och Animal Planet. På Telias hemsida kan kunderna se exakt på vilket sätt de kan tänkas ersättas om ett nytt avtal inte förhandlas fram i tid.

– Jag förstår att många av våra kunder kommer sakna Discoverys innehåll, men vi ersätter det med HBO:s innehåll, som har mycket fantastiska serier och filmer. Jag hoppas vi löser det men om inte så ersätter vi våra kunder tills vidare, säger Jonas Hasselberg, chef för Telias konsumentaffärer.

”Besynnerligt att Telia släpper uppgifterna”

Dan Panas, som är presschef på Discovery Networks Sweden vill inte gå in på detaljer om förhandlingarna, men hoppas på ett fortsatt avtal med Telia.

– Vi tycker att det är lite besynnerligt att Telia släpper de här uppgifterna när vi just nu fysiskt sitter i möten med dem, och diskuterar hur vi tillsammans kan strukturera vårt samarbete för att på allra bästa sätt möta tv-tittarnas önskemål i framtiden, säger Dan Panas.

Han förklarar att målet är att hitta lösningar tillsammans med Telia, där tittarna kan fortsätta att se populära underhållningsprogram och sportsändningar. Inom den närmsta framtiden innefattar det den högaktuella VM-kvalmatchen i fotboll mellan Sverige och Frankrike den 9 juni, och dessutom U21-EM i fotboll där Sverige är regerande mästare som sänds mellan den 16–30 juni. Även allsvenskan och OS kommer att sändas inom en snar framtid.

– Vi har inga intentioner att lämna Telias plattform, säger Dan Panas.

”Måste backa och försämra tjänsten”

Anledningen till att ett avtal ännu inte skrivits på beror enligt Jonas Hasselberg, chef för Telias konsumentaffärer, på att Telia vill erbjuda sina kunder stor flexibilitet, där de ska kunna välja vilken typ av skärm de vill se sina favoritprogram på. Nu är de oense med Discovery Networks Sweden gällande hur de ska fortsätta i den utvecklingen.

– Det är till och med så att vi måste backa lite och försämra tjänsten för våra kunder. Och det tycker vi inte är bra. Och att de dessutom vill höja priset orimligt mycket, den kombinationen gör att vi helt enkelt inte har kommit överens ännu, säger Jonas Hasselberg.

Även om det inte skulle komma överens om ett nytt avtal står Telia öppna för förhandlingar även efter den 8 juni för att kunderna ska kunna se sina favoritprogram igen.

Vad är dina förhoppningar om att ni ska lyckas komma överens innan den 8 juni?

– Vi vill ju det. Det är vår ambition, och vi fortsätter diskussionen med Discovery. Discovery har en historia av att ha de här förhandlingarna längre än vad vi tycker är schyst, säger han.

Det är inte första gången som Telia och Discovery har svårt att förhandla fram ett avtal. Under våren 2015 slocknade kanalerna för 700 000 av Telias tittare under en veckas tid.

– Discovery börjar få lite av en historik att sköta sina förhandlingar genom att sätta kunderna i kläm, och vi är inte förtjusta i det för att uttrycka det milt, säger Jonas Hasselberg.

Publisert:

LÄS VIDARE