En pangsnygg serie – utan någonting att säga

Men Justin Theroux är lysande i Apples ”The Mosquito Coast”

”The Mosquito Coast”.
”The Mosquito Coast”.

TV-RECENSION Justin Theroux är lysande. Men Apples version av ”The Mosquito Coast” verkar mer intresserad av att fånga upp liknande seriers publik än att ta till vara på potentialen i sitt eget källmaterial.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
The Mosquito Coast
Apple TV+
Säsong 1
Av Neil Cross och Tom Bissell, med bl a Justin Theroux, Melissa George, Logan Polish, Gabriel Bateman, Kimberly Elise, Scotty Tovar, Ian Hart, Ofelia Medina.


THRILLER Paul Theroux bok ”Moskitkusten” från 1981, om en briljant men paranoid, envis och allt mer nyckfull uppfinnare som lämnar USA och släpar med sin familj till den honduranska djungeln i jakt på ett bättre liv, blev 1986 film med Harrison Ford, Helen Mirren och River Phoenix, och har nu blivit tv-serie hos Apple, med författarens brorson Justin Theroux i huvudrollen.
Eller ja, titeln har i alla fall hängt med i översättningen. Själva innehållet däremot, känns snarare inspirerat av serier som ”Breaking bad” och ”Ozark”. Och den faktiska Mosquitokusten syns över huvud taget inte till, utan den huvudsakliga skådeplatsen är Mexiko.
Serien börjar med att Allie Fox (Theroux) och hans fru Margot (Melissa George) lever ett liv under radarn i Kalifornien tillsammans med sina barn Dina (Logan Polish) och Charlie (Gabriel Bateman), som hemskolas och har fått totalt teknikförbud av sin pappa, som föraktar den amerikanska kapitalismen och konsumtionskulturen.
Att hans starka åsikter påverkar hela familjens livssituation, och att Allie och Margot gömmer sig av någon anledning, är uppenbart, men så mycket mer detaljer får vi inte, varken inledningsvis eller senare. Men i slutet av det första avsnittet blir de i alla fall upptäckta av ett par NSA-agenter (Kimberly Elise och James Le Gros), och i resterande sex avsnitt är familjen på flykt, på väg till, och i, Mexiko. Och utöver den amerikanska säkerhetsmyndigheten jagas de av ytterligare hot. Som en mexikansk drogbaron (Ofelia Medina) och en amerikansk torped (Ian Hart).
Theroux, som var så bra i ”The leftovers”, är strålande även här, som en karismatisk antihjälte vars självupptagenhet, dominans och tveksamma moral försätter hans familj (eller ”hans publik” som hans dotter säger) i fara. Och ”The Mosquito Coast” både ser ut och känns som en toppserie.
Problemet är att den inte har ett innehåll som matchar sitt utseende och sin utstrålning.

Det är en snygg, bitvis spännande serie om en familj på flykt. Men den vill inte berätta något om varför de är på flykt, och den har framför allt ingenting att säga. Vare sig om det amerikanska tillstånd som Allie avskyr så mycket eller om hans katastrofala hybris.

Den bara är där, liksom för att göra honom intressant.


”The Mosquito Coast” har premiär på Apple TV+ den 29 april.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE