Laddade känslor på tysk ubåt

TV

Ubåten – Director´s cut

Ett tyskt krigsdrama som realistiskt skildrar spänningen, skräcken och klaustrofobin ombord på en tysk ubåt under andra världskriget.

Jürgen Prochnow är karismatisk som ubåtens befälhavare.

På sin tid var det västtysk films dyraste produktion (cirka 135 miljoner kronor) någonsin, men den blev en stor internationell framgång.

För regissören Wolfgang Petersen innebar det enkel biljett till Hollywood, där han bland annat har gjort ”I skottlinjen”, ”Outbreak – i farozonen”, ”Air Force One” och ”Den perfekta stormen”.

Det här är hans ”director´s cut” av filmen, cirka en timme längre än den version som ursprungligen hade biopremiär.

Men då bör man också veta att det från början faktiskt också var en tv-serie som var hela sex timmar lång.

Kultfakta I: Ubåtarna som byggdes inför inspelningen användes även av Steven Spielberg i ”Jakten på den försvunna skatten”.

Kultfakta II: När man filmade mindre modeller av ubåtarna ute till havs råkade man ut för flera missöden. Vid blåsigt väder, knäcktes en av modellerna av på mitten. Och vid andra tillfällen kom duvor och satte sig mitt på ubåten. (Das Boot, 1981.)

Z-TV 21.00 /spänning, action

Telling lies in America

Gripande drama om en ung grabbs (Brad Renfro) uppväxt i 1960-talets USA.

Han har ungersk bakgrund och känner sig mobbad och utanför, tills en frän radiopratare (Kevin Bacon) tar honom under sitt beskydd.

Med Calista Flockhart och ett delvis självbiografiskt manus av Joe Eszterhas, mer känd för ”Basic instinct”. (1997)

TV 1000 16.00 /kärlek

Ombyte förnöjer

En tysk komedi, som har blivit svensk film, med norskt inslag.

Historien hade både spelats på scen och filmats i Tyskland, när det blev svensk film med två norskfödda stjärnor.

Per Aabel (1902-1999) spelar en kompositör som tycker att hans fru Tutta Rolf (1907-1994) är en ytlig typ. Hon inspirerar inte hans skapande utan stör bara genom att lyssna på rumba på radio.

Det småborgerliga äktenskapet är inget för honom.

Istället dras han till mer spännande kvinnor. Så när makarna separerar under ett år åker Tutta Rolf med väninna till Paris för att göra om sig till en häftig vamp.

Men de flesta turerna i den här rejält gammaldags komedin går att förutse.

Filmen är regisserad av Gustaf Molander (1888-1973), en av de flitigaste på 1930- och 1940-talen. Han regidebuterade redan 1920 och gjorde senare bland annat ”Vi som går köksvägen”, ”Swedenhielms”, ”Intermezzo”, ”En kvinnas ansikte” och ”Rid i natt!”.

Filmen hade 15-årsgräns vid premiären. Det hade den inte haft i dag. (1939)

SVT 1 14.40 /kärlek, humor

Ge kärleken en chans

En upplyftande film på så sätt att den kraftfullt hävdar att det kan finnas ett kärleksliv även för den som uppnått pensionsåldern. Shirley MacLaine spelar en judisk kvinna som just blivit änka efter 37 års äktenskap. På begravningen dyker det upp en charmig italienare (Marcello Mastroianni, 1924-1996) som snabbt börjar uppvakta henne. Både roligt och gripande. (Used people, 1992.)

Canal+ 13.15 /kärlek, humor

Farlig sommar

Ett omskakande familjedrama, som utspelas i en svart läkarfamilj i 1960-talets träskmarker i Lousiana, USA. Voodoo, incest och kärlekstrassel, med Samuel L. Jackson och Lynn Whitfield. Regidebut för lovande Kasi Lemmons, som tidigare var skådis, bland annat i en biroll i ”När lammen tystnar”. (Eve´s bayou, 1997)

TV 1000 Cinema 11.00 /kärlek, spänning

Kärlek vid första hick

En sevärd dansk film om ungdomskärlek. En charmig och träffsäker skildring av några unga människors första trevande försök till kärlek och sex. Både Robert Hansen och Sofie Lassen Kahlke är mycket bra. (Kærlighed ved første hik, 1999.)

TV 1000 12.00 /kärlek, humor

Sommar vid Loire

En idyllisk uppväxtskildring där en fattig flicka minns en påhittig granne och mötet med välbärgade borgare i en småstad i Frankrike mellan de två världskrigen. Förre fotbollsstjärnan Eric Cantona har en biroll, som boxare. (Les enfants de Marais, 1999.)

Canal+ Gul 13.10 /kärlek

Mitt namn är Joe

Stark diskbänksrealism av Ken Loach om en nykter alkoholist (Peter Mullan) i Glasgow som försöker hjälpa andra som hamnat snett. Men det förflutna hotar att sabotera livet med hans nya kvinna (Louise Goodall). (My name is Joe, 1998)

TV 1000 20.00 /kärlek, humor, budskap

Bornholms eko

Dansk komedi om några fiskare på Bornholm. Stor succé i hemlandet, men det är lite väl många historier som regissören Lotte Svendsen försöker berätta. Christer Sjögren och Vikingarna är med som sig själva. (Bornholms stemme, 1999.)

TV 1000 Cinema 15.00 /kärlek, humor, budskap

Girl

Ett bara halvlyckat försök till träffsäker ungdomsskildring. Dominique Swain (”Face/Off”, ”Lolita”) spelar en tonårstjej som är hopplöst förälskad i en rockstjärna. Men de unga skådisarna är duktiga. (1999)

Canal+ Gul 17.55 /kärlek, humor

Mad city

John Travolta i rollen som en museivakt som får sparken, tar gisslan och som sedan får två drivna tv-reportrar (spelade av Dustin Hoffman och Mia Kirshner) efter sig. Bra skådisar, men filmen är annars en oväntat tam mediasatir för att vara gjord av Costa Gavras. (1997)

Kanal 5 21.00 /spänning

Good girls don´t

Klichéfylld amerikansk B-actionkomedi om ett gäng sexiga och tuffa kvinnor som jagas genom USA på grund av en halv miljon dollar i bakluckan på bilen. Med Mary Woronov och Renée Estevez. (1993)

TV 6 21.00 /spänning, action, humor

Dark city

En framtidsthriller med visst kultrykte. En mordhistoria i en märklig framtid, med flintskalliga utomjordingar. Fräck scenografi, annars väldigt dystert. Med Rufus Sewell, Kiefer Sutherland och Jennifer Connelly. (1998)

TV 1000 Cinema 21.00 /spänning, kärlek

Sufflösen

En norsk romantisk komedi med Hege Schøyen och Philip Zandén. Hon är sufflös på operan och lever i trist äktenskap, han är musikern som för in något spännande i hennes liv. Gulligt men lite väl förutsägbart. (Suffløsen, 1999.)

Canal+ Gul 22.45 /kärlek, humor

Jan-Olov Andersson