”Jag kan lätt lura folk nu”

avZandra Lundberg

TV

Så lyckades Helena Mattsson bli Sveriges nya Hollywoodhopp

Foto: Disney
Ny vän ”Felicity Huffman var väldigt ödmjuk. Vi blev genast vänner”, säger Helena Mattsson om ”Desperate Housewives”-skådisen.

Helena Mattsson lyckades efter många år skaka av sig sin svenska accent.

Då fick hon rollen som vampiga Irina i ”Desperate housewives” – och tvingades bryta på ryska.

Foto: Magnus Sundholm
Helena Mattsson.

Skådespelarkarriären bjuder svenska Helena Mattsson, 26, på tvära kast just nu. I går kunde tv-publiken se henne som Preston Scavos ryska flickvän, golddiggern Irina, i ”Desperate housewives”.

När Nöjesbladet pratade med henne i går kväll laddade hon för att spela in den engelsktalande versionen av ”Mumintrollen” där hon gör snorkfrökens röst.

”Finns fler roller nu”

I dag erbjuds Helena Mattsson mestadels amerikanska roller.

Men så har det inte alltid varit. Hon kämpade under många år för att bli av med sin svenska brytning.

– Det känns skönt att ha kommit över den nu eftersom det finns så mycket fler roller att välja mellan. I dag kan jag lätt lura folk att jag är amerikan men visst, det händer att jag säger något fel och att jag får frågan ”men var kommer du ifrån – på riktigt?”.

Rollen i ”Desperate housewives” var ett drömjobb hon inte kunde tacka nej till. Helena har följt sin favoritserie slaviskt sedan den startade.

Det var bara ett litet problem. Hon var tvungen att lära sig att bryta på ryska.

– Som tur var gick det rätt lätt för mig, kanske beror det på att jag har en annan accent i botten. Jag har lyssnat på band och rådfrågat ryska vänner, säger hon.

Varnades för de andra

Inför inspelningarna hade Helena Mattsson varnats för att det skulle bli svårt att ta sig in i gänget bland de bärande kvinnliga karaktärerna i serien.

– Först var jag lite avvaktande, men jag blev otroligt förvånad över hur trevliga alla var. Speciellt Felicity Huffman, som jag spelade mest mot, var väldigt ödmjuk. Vi blev genast vänner.

Alla de fyra skådespelarna Teri Hatcher, Felicity Huffman, Marcia Cross och Eva Longoria Parker påminner mycket om sina rollkaraktärer på Wisteria Lane, berättar Helena.

Inte lik Irina

Men att hon själv skulle vara lik den manipulativa lycksökerskan Irina förnekar hon med ett skratt.

– Nej, jag hoppas att jag verkligen är så långt ifrån den karaktären som möjligt, säger hon.