Mästerkocken: ”Luktade och smakade hundbajs”

avZandra Lundberg

TV

Julien om mardrömsutmaningen i ”Sveriges mästerkock”

1 av 5 | Foto: TV4 (Samtliga)
Julien Huéber.

För många är det en favoriträtt.

För Julien Huéber, 32, i ”Sveriges mästerkock” i TV4 är köttbullar det värsta som kan hända.

– Det här börjar som en mardröm, säger han i kvällens ”Sveriges mästerkock”.

De bruna bullarna är närapå sönderkramade i de blågula stugorna – men fransosen Julien Huéber, 32, är inte lika kärleksfull när det kommer till köttbullar.

I kvällens ”Sveriges mästerkock” ställs han inför mardrömsutmaningen – att tillaga den traditionella köttfärsrätten.

– En gång har jag smakat på köttbullar och de luktade som hundbajs och smakade som de luktade. Det är bara en bekräftelse på att det här börjar som en mardröm, säger han i programmet.

Julien kunde knappt tro sina öron när momentet presenterades.

– Jag tänkte att det här kan inte vara sant. Min största ångest inför programmet var att göra något som jag inte gjort förut, som svensk husmanskost, säger han till Nöjesbladet.

Han berättar att det kändes som en rejäl uppförsbacke.

– Jag kände att jag började i ett underläge. Alla i programmet kan laga mat och det här är en rätt som alla gjort mer än en gång tidigare. Problemet var att jag inte vet hur en svensk köttbulle ska smaka, jag har aldrig smakat en bra.

Leif Mannerström menar köttbullar enkelt sållar bort dåliga kockar.

– Är du en bra och rutinerad kock så är du duktig på konsistens och smak. Säger man ”jag har aldrig gjort köttbullar” så har du inget där att göra. Det är så basic.

– Mammas köttbullar pratar folk om, de ska absolut inte vara smaklösa.

Julien Huéber håller med Mannerström.

Med vissa förbehåll.

– Det är självklarhet att man ska klara av det som svensk matlagare. Jag kan laga mat men jag är inte svensk. Men det finns grundsaker för hur man ska göra för att få bra konsistens och smak. Oavsett var man kommer ifrån så ska man klara det. Samtidigt: Att man ska göra det bra är en självklarhet, men här ska det vara mer än så, säger han.

Juryn bedömer utmanarnas bullar efter smak, konsistens och utseende. I kvällens slutkval i Gävle gör kockarna upp om de tolv platserna i Mästerkocksköket i Stockholm.