Nöjesbladets experter tippar Kristallenvinnarna

Av: Jan-Olov Andersson, Karolina Fjellborg

Publicerad:
Uppdaterad:

Karolina Fjellborg och Jan-Olov Andersson om sina favoriter och tips inför kvällen

I kväll är ska årets Kristaller strösslas ut över tv-sverige.

Nöjesbladets experter väljer ut sina favoriter i alla kategorierna – och tippar vilka som kammar hem de åtråvärda statyetterna.

Karolina Fjellborg:

ÅRETS BARN- OCH UNGDOMSPROGRAM

Foto: Karolina Fjellborg.

Mycket starkt startfält. Men både tror på och håller tummarna för julkalendern "Tusen år till julafton", som verkligen var enastående bra.

ÅRETS DOKUMENTÄRPROGRAM

Både "Trevligt folk deluxe" och "Taikon" tar upp brännande ämnen. Jag hoppas, och sätter även slanten på, deluxe-varianten.

ÅRETS DOKUSÅPA

Tillväxten i den svenska dokusåpan är inte i högform, kan man konstatera. Men kanske är det dags för hela den här Linda Lindorff-cirkusen att kulminera i ett obehärskat tacktal?

ÅRETS FAKTA- OCH AKTUALITETSPROGRAM

Personligen vill jag se "Breaking news" alla dagar i veckan. Smart, piggt och oförutsägbart. Tror dock att juryn kan ha gått på en tyngre samhällsfrågelinje, och valt "Absolut svensk" eller "Vi kallas tiggare".

ÅRETS GRANSKNING

"Experimenten" känns mest uppmärksammad och troligast som vinnare. Men "Kalla faktas" otroligt upprörande program om oskuldskontroller förtjänar också ett pris.

ÅRETS HUMORPROGRAM

Ett tufft race – där "Rachel och Jossan: utan filter" saknas. "Solsidan", "Full patte" eller "Boy Machine" är frågan. Jag vurmar för "Boy Machine" men gissar på "Solsidan", för en storstilad sorti.

Foto: ”Solsidan”.

ÅRETS KVINNLIGA PROGRAMLEDARE

Petra Mede såklart! Jaha, hon var inte ens nominerad... Då får det bli Gina Dirawi för Melodifestivalen. Tror juryn tänker lika, även om Tilde de Paula Eby också har chans för lång och trogen tjänst.

ÅRETS KVINNLIGA SKÅDESPELERSKA I EN TV-PRODUKTION

Trixigt när huvud- och biroller blandas ihop, och vart tusan har Sofia Helin tagit vägen? Alexandra Rapaport är lysande i "Gåsmamman" men den här ska Cilla Thorell absolut ha.

ÅRETS LIVSSTILSPROGRAM

"Vänligen Lars Lerin" bör ligga bäst till. Men "Ska vi göra slut?" är min personliga favorit.

ÅRETS MANLIGA PROGRAMLEDARE

David Hellenius prenumererar i princip på det här priset – och både bör och lär få ett till.

ÅRETS MANLIGA SKÅDESPELARE I EN TV-PRODUKTION

Här vill man ju att fem kristaller ska delas ut. Men om jag måste välja; tror på Kjell Bergqvist, hoppas på Kjell Wilhelmsen, vurmar lie extra för Johan Rheborg.

ÅRETS PROGRAM

Alltid en lite märkligt hopkokad kategori det här... Men alldeles självklart ska viktiga, empatiska och entusiasmerande "Gympaläraren" vinna.

ÅRETS REALITYPROGRAM

"Gift vid första ögonkastet" borde inte ens vara här. Det borde däremot "Jills veranda". Vinner gör förhoppningsvis "Gympaläraren".

Foto: Tippar ”Gympaläraren” som årets program.

ÅRETS SPORT-TV-PROFIL

Här är jag glad att se idel kvinnor – men vilse kring vem som är bäst eftersom jag inte kan sport. De som gör det verkar dock tro på Frida Nordstrand så jag hänger på.

ÅRETS TV-DRAMA

Älskade "Det mest förbjudna" och blev imponerad av "Gåsmamman" – men "Bron" är det helt enkelt världsklass på.

ÅRETS TV-PERSONLIGHET

Lars Lerin kan knipa den – men Patrik Andersson borde göra det, och får definitivt min röst. Ett riktigt original.

ÅRETS UNDERHÅLLNINGSPROGRAM

Pålitliga "På spåret" är alltid bra, men Eurovision song contest-finalen tar priset. SVT rattande av den enorma skutan var oerhört proffsigt.

Jan-Olov Andersson:

ÅRETS BARN- OCH UNGDOMSPROGRAM

Foto: Jan-Olov Andersson.

Julkalendern är väl storfavoriter, men hade, i mitt tycke, också för uppenbara brister. ”Min bror Kollokungen” står ut mest bland övriga nominerade.

Foto: Julkalendern ”Tusen år till julafton” är en storfavorit att bli årets barn- och ungdomsprogram.

ÅRETS DOKUMENTÄRPROGRAM

”Taikon” ligger väl rätt i tiden, rent ämnesmässigt. För mig är dock ”Trevligt folk de luxe” vinnaren, även om det ”bara” är en avknoppning från långfilmen.

ÅRETS DOKUSÅPA

”Mästarnas mästare” med Peter Forsberg i spetsen borde vara självklar vinnare. Men ok då, om Linda Lindorff uppträder i skitiga gummistövlar, bikini och dansar hula hula, eller vad det var hon lovade att göra, så kan väl ”Bonde söker fru” få vinna, då.

ÅRETS FAKTA- OCH AKTUALITETSPROGRAM

Här står det mellan Vi kallas tiggare med Alexandra Pascalidou och Absolut svensk med Soran Ismail. Hugget som stycket för mig vem som vinner.

ÅRETS GRANSKNING

Alla är starka kandidater, men ”Dokument inifrån: Experimenten”, om stjärnkirurgen Paolo Macchiarini, är bäst. Dessutom bor jag nästan granne med producenten Bosse Lindquist…

ÅRETS HUMORPROGRAM

Visst kan man belöna tidigare vinnare. Men för sin originalitet, sina galenskaper och sin fräcka feministhumor, bör systrarna Kronlöfs ”Full patte” vinna.

ÅRETS KVINNLIGA PROGRAMLEDARE

Har haft mest kul med Christine Meltzer och Carina Berg, men de är ju inte programledare i sådan mening. Så här lägger jag ned min röst i protest mot att det finns så många bättre icke nominerade. Anne Lundberg, någon?

ÅRETS KVINNLIGA SKÅDESPELARE I EN TV-PRODUKTION

De andra har färgstarka biroller, så det står mellan Cilla Thorell och Alexandra Rapaport. Håller på Rapaport, men tror på Thorell, rollen som Kerstin Thorvall är på nivån ”once in a lifetime”.

Foto: Cilla Thorell spelar Kerstin Thorvall i ”Det mest förbjudna”. Nu kan hon vinna pris på Kristallen.

ÅRETS LIVSSTILSPROGRAM

Filip & Fredrik är oväntat bra som annorlunda äktenskapsrådgivare. Men ”Vänligen Lars Lerin” där den populära konstnären på ett både ödmjukt, nyfiket och närgånget sätt mötte sina gäster, bör vinna.

ÅRETS MANLIGA PROGRAMLEDARE

David Hellenius har en högre lägstanivå än nästan alla, vad han än gör för program, från prat till dans till trams.

ÅRETS MANLIGA SKÅDESPELARE I EN TV-PRODUKTION

Kjell Wilhelmsen. Hans trasiga rollfigur Glenn har varit hjärtat i två säsonger av ”30 grader i februari”, den som vi har känt och lidit med, i med- och motgång.

ÅRETS PROGRAM

Svårt att jämföra dessa program med varandra, men ”Så mycket bättre” håller stilen och gav oss Miriam Bryants frispråkighet. Tror dock att ”Gympaläraren”, annorlunda och uppfostrande, vinner.

ÅRETS REALITYPROGRAM

”Gift vid första ögonkastet” är det omstridda valet. Helt fel, enligt mig. Tror att ”Gympaläraren” vinner här också, men tycker att ”Parneviks” fortfarande är en tillräckligt skön familj för att vinna.

ÅRETS SPORT-TV PROFIL

Här står Frida Nordstrand i en klass för sig. På alla tänkbara språk ställer hon alla de väsentliga frågorna när hon möter världsstjärnorna. Bra även i övrigt.

ÅRETS TV-DRAMA

”Bron” och ”Gåsmamman” tar lite grann ut varandra här, så jag lägger min röst på ”Det mest förbjudna”, som på ett fint sätt fångade författaren Kerstin Thorvalls, både hennes mod, genialitet och galenskaper.

ÅRETS TV-PERSONLIGHET

Entrepenören Patrik Andersson var inte bara drivkraften bakom det somaliska innebandylandslaget i Filip & Fredriks ljuvliga film och tv-serie, han är också en underbart skön människa, en typ av birollsfigur man inte kan hitta på.

ÅRETS UNDERHÅLLNINGSPROGRAM

Här är det svårt att jämföra, men ”På spåret” är nog det enda program jag absolut inte missar ett enda avsnitt av. Det är väl skäl nog för vinst.

Publicerad:

LÄS VIDARE