”Narcos” möter ”Gomorrah” i nytt knarkdrama

Så bra är ”ZeroZeroZero”

 Adriano Chiaramida i ”ZeroZeroZero”.
Adriano Chiaramida i ”ZeroZeroZero”.

TV-RECENSION Roberto Savianos bok om den globala knarkekonomin har blivit en ambitiös, välgjord, våldsam – och något splittrad – tv-serie.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
ZeroZeroZero

HBO Nordic
Del 1-4
Av Stefano Sollima, Leonardo Fasoli och Mauricio Katz, med bl a Andrea Riseborough, Dane DeHaan, Gabriel Byrne, Giuseppe De Domenico, Harold Torres, Tchéky Karyo och Adriano Chiaramida.


KNARKDRAMA Den italienske ”Gomorra”-författaren Roberto Savianos reportagebok ”Zero zero zero” (vars titel syftar på den renaste formen av kokain) ligger till grund för den här serien, som i åtta timslånga avsnitt tar sig an den stora och snåriga uppgiften att skildra hur den brutalt våldsamma och extremt lukrativa kokainhandeln har nästlat sig in i den globaliserade finansmarknaden, och fått enorma ekonomiska, politiska och sociala effekter.
I ett försök att illustrera detta gytter av pengar, våld, korruption, karteller, maffia och mänskligt lidande, skiftar manusförfattarna fokus mellan tre olika grupper av aktörer i en knarkaffär rörande fem ton kokain som ska fraktas över Atlanten; köparna, säljarna och mäklarna.
I Italien bestämmer sig Don Minu (Adriano Chiaramida) – en åldrande boss inom den kalabriska maffian 'Ndrangheta, som sedan en tid tillbaka lever gömd i en bunker – för att göra en storstilad comeback genom att beställa ett stort parti kokain och sedan distribuera det vidare. Men en kraftmätning är att vänta, då hans sonson Stefano (Giuseppe De Domenico) tycker att det börjar bli dags att ta över, och göra grismat av gamle farfar.
I mexikanska Monterrey har en grupp hårdhänta elitsoldater specialtränats för att slå ned på knarkkartellerna – men den tänkta operationen går i stöpet eftersom kartellernas tentakler når överallt. Oskyldiga dör, fattiga utnyttjas och korruptionen är hejdlös.
I USA ser affärsmannen Edward Lynwood (Gabriel Byrne), som är skeppsmäklare på visitkortet, fram emot att bli ännu rikare genom att ansvara för att smuggla kokainet över Atlanten, under förespegling att han fraktar jalapeño. Hans dotter (Andrea Riseborough) är den som främst är införstådd med den smutsigare sidan av familjeföretagets verksamhet, men den här gången kommer även sonen (Dane DeHaan), som har en dödsdom hängande över sig i form av Huntingtons sjukdom, att bli inblandad.
”ZeroZeroZero”, som är ett samarbete mellan Sky, Amazon Prime och Canal+, är välgjord, snygg och ambitiös, och det finns scener, inte minst de där det besinningslösa våldet spelar huvudrollen, som drabbar hårt. Men det saknas tydliga karaktärer att hålla i handen.

Att det inte finns någon speciellt sympatisk figur i den här typen av historia är en sak – men värre är att det inte ens finns någon speciellt karismatisk antihjälte. Chiaramidas skoningslösa maffiagubbe är det närmaste en sådan som serien kommer – men han har för lite scentid.
Och medan man förstår syftet med det skiftande fokuset mellan olika kulturer och spelare, innebär det samtidigt att tonen känns lite splittrad.
I ena sekunden är man hos en släkting till ”Gomorrah”, i den andra i ”Narcos”-doftande kvarter, och i den tredje i ett amerikanskt drama där dysfunktionell familjedynamik råder.

Klart sevärt men ingen knockout.


”ZeroZeroZero” har premiär på HBO Nordic den 14 februari.

Se det här också: ”Gomorrah” (HBO Nordic) och ”Narcos” (Netflix) är ju givna paralleller att dra, men kolla även in ”Suburra” (Netflix) och ”Snowfall” (HBO Nordic).


Visste du att... Dane DeHaan och Gabriel Byrne spelade mot varandra även i ”In treatment” (HBO Nordic)?


Just nu... jobbar Stefano Sollima med Tom Clancy-filmatiseringen ”Without remorse”, med bland andra Michael B Jordan och Jamie Bell. Biopremiär senare i år.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE