Veckans streamingtips

Kungen av komedi, starkt krigsdrama och skönt tjejhäng

Av: 

Karolina Fjellborg

”Jerry Seinfeld: 23 hours to kill”, ”Kappvändaren” och ”Betty”.
”Jerry Seinfeld: 23 hours to kill”, ”Kappvändaren” och ”Betty”.

TV

VECKANS STREAMINGTIPS Jerry Seinfeld är tillbaka med en perfekt gubbgrinig ståuppspecial. Det tyska krigsdramat ”Kappvändaren” ställer svåra frågor. Och att se skateserien ”Betty” är som att få ett välkommet samtal från sin ungdom.

Jerry Seinfeld: 23 hours to kill


Gammal är ändå äldst. Jerry Seinfeld har levererat en ståuppspecial som är gubbgrinig, trygg och säker och inte det minsta gränstänjande – men urproffsig och aldrig tråkig. Den första halvan, där Jerry – vars grej ju var att reta upp sig på småsaker redan när han var ung och gjorde mästerverket ”Seinfeld” – stör sig på bland annat mobiltelefoner, Youtube-klipp, pretentiösa restauranger och SMS-förkortningar, är roligast. Den andra halvan, där han snöar in på äktenskap, familj och skillnaderna mellan könen, är lite tröttare. Men även där lyckas han skruva till små detaljer på snitsigt sätt. Vilken kung.
Netflix


Kappvändaren


”Kappvändaren” (”Der Überläufer”), som består av två avsnitt och sändes i Tyskland inför 75-årsdagen av andra världskrigets slut, är ett lite annorlunda krigsdrama; återhållsamt och grunnande. Jannis Niewöhner spelar den tyska militären Walter Proska, som i krigets slutskede, när en vinst för Tyskland har börjat te sig omöjlig, av en händelse hamnar hos en liten enhet i en polsk skog, där en sadistisk officer styr och partisaner utgör ett ständigt hot. Det är en helvetisk tillvaro, och Walter, som blir förälskad i en motståndare, slits mellan pliktkänsla, kärlek, skuld och samvetskval. Ska han byta sida? Baserat på en roman av Siegfried Lenz, som själv deserterade från kriget.
SVT Play. Del två släpps på söndag


Betty


Vissa serier är mer bra häng än handling, och i den kategorin hittar vi Crystal Moselles HBO-serie ”Betty”. En spinoff från hennes egen film ”Skate kitchen”, om ett tjejgäng med skateboard-entuasister i New York. Visst finns det en handling, men den är lös – mycket känns improviserat, nästan dokumentärt – och det häftiga med ”Betty” är framför allt två saker. Att man får följa en lite annan typ av tjejer än de gamla vanliga tv-tonårsfigurerna. Och att man plötsligt kommer ihåg den där känslan av hur det var att vara ung och bara glida runt och göra ingenting – men ändå allt.
HBO Nordic. Nya avsnitt på lördagar


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS EXTERN LÄNK

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

NordicFeel


Publisert:

LÄS VIDARE

Oktoberfest! 15 tv-serier som gör hösten härligare

ÄMNEN I ARTIKELN

Veckans streamingtips

Jerry Seinfeld

Netflix

Tv-serier

Andra världskriget